Србија и Балкан

Манојловић најавио могућу блокаду избора 2. јуна; Несторовић се солидарише са "Крени-промени"?

Лидер покрета "Крени-промени" каже да је на једној општини поништено скоро пола потписа овог покрета, и да су се нашли на другим местима
Манојловић најавио могућу блокаду избора 2. јуна; Несторовић се солидарише са "Крени-промени"?© Milos Tesic/ATAImages

Кандидат за градоначелника листе "Крени-промени" Саво Манојловић објавио је да ће највероватније 2. јуна ићи у блокаду избора.

"После ултиматума од уторка изборили смо се за пет опозиционих листи (четири 'Бирам борбу' и један 'Крени – Промени'). Два изборне листе немају довољан број потписа – као одговорни људи и поред опструкција прихватамо да се оне не одобре", каже Манојловић.

На једној општини, додаје, је поништено скоро пола потписа "Крени-Промени", јер су се пре тога, како каже, уз намештаљку и фалсификовање са оверивачима нашли на другим листама.

"Ово је шанса да се и део опозиције који бојкотује изборе код куће и у Скупштини где примају милион евра годишње, уједини са народном који ће бити на блокади", наводи он.

Несторовић: Нећемо на изборе без "Крени-промени" и "Бирамо Београд"

Председник покрета "МИ-снага народа" Бранимир Несторовић изјавио је да ће тај покрет коначну одлуку о изласку на предстојећим локалним изборима донети у наредних неколико дана.

Несторовић је агенцији Бета казао да ће та одлука зависити од става покрета "Крени-промени" и коалиције "Бирамо Београд", обзиром да су те организације, како је рекао, раније најавиле могућност изласка из изборног процеса.

"Изборни процес је претворен у циркус и на граници је регуларности. Уколико 'Крени-промени' Сава Манојловића и коалиција 'Бирамо Београд' одлуче да иступе из изборног процеса, то исто ћемо учинити и ми. На изборима неће учествовати странке окупљене око Драгана Ђиласа и Милоша Јовановића, тако да не желимо да учествујемо на изборима само са Српском напредном странком, јер би испало да смо прилепак власти", рекао је Несторовић.

Према његовим речима, покрет "МИ-снага народа" је незадовољан медијском доминацијом странака на власти "посредством лика и активности председника Србије".

"Незадовољни смо и неравноправним приступом нотарима и оверитељима, опет у корист владајућих странака и од власти одабраних изборних листа. Незадовољни смо и приступом јавним просторијама за потребе кампање. Због свега тога нисмо успели да скупимо и оверимо потписе за све београдске општине", казао је он.

Несторовић каже да се никад није десило да се у току изборне кампање доносе изборни закони.

"Не могу правила игре да се мењају док траје утакмица. Кажу да сви имају право да учествују у изборној трци. Имају, али не могу. С овим роковима било је немогуће кандидовати се у свим општинама и градовима", рекао је.

Локални и градски избори су расписани за 2. јуни.

image