Србија и Балкан

Ко су Руси којима Србија "отказује гостопримство"

Петар Никитин, "руски антиратни волонтер у Србији", о чијем политичком активизму сведоче фотографије са протеста прозападне опозиције у Београду, сматра да српске власти морају да пруже ваљано образложење оним руским грађанима којима су ускратили дозволу за боравак из безбедносних разлога
Ко су Руси којима Србија "отказује гостопримство"© Медија центар

Оснивач неформалног удружења грађана у Србији "Руско демократско друштво" Петар Никитин изјавио је данас да је главни проблеми Руса којима Србија одбија захтев за стално настањење то што не добијају ваљана образложења за такве одлуке органа надлежних за заштиту безбедности, преноси Бета.

Никитин је на конференцији за новинаре у Медија центру под насловом "Отказивање гостопримства" казао да намерава да данас с Ирином Терех, њеним мужем Сергејем и сином, и с Еленом Копосовом у Председништву уручи петицију и отворено писмо грађана поводом одбијања њихових захтева за стално или привремено настањење у Србији.

"У августу прошле године су Терехови поднели захтев за стално настањење након пет година проведених у Србији, живе у Бањи Ковиљачи где важе за угледну породицу. Међутим њихови захтеви су одбијени, а основ који је наведен у решењу је да орган надлежан за заштиту безбедности Србије располаже подацима који представљају сметњу за одобрење сталног настањења у Србији", казао је Никитин.

Он је навео да једини разлози због којег сматра да та породица није добила одобрење то што је Сергеј рођен у Кијеву, главном граду Украјине, иако је цео живот провео у Русији, и то што су у пансиону који породица има у Бањи Ковиљачи од почетка сукоба у Украјини боравили гости из Украјине.

"Никаквог другог објашњења немамо и није у питању чак ни политички активизам, што је иначе био разлог прошлих отказивања гостопримства Русима. Та породица нигде није јавно говорила о својим политичким ставовима, нити је учествовала у политичким протестима", казао је Никитин.

Ирина Терех рекла је да је прикупила 102 потписа подршке људи из Бање Ковиљаче, као и да је покренута и петиција коју је до сада потписао 1.371 грађанин.

Судећи по линку који је подељен са ове конференције, радио се о онлајн петицији испод које је потписана фејсбук група "Бранимо руске породице од протеривања". За потписивање петиције, како се види у формулару поред, потребно је оставити име, презиме, град и мејл адресу.

Никитин је на конференцији за медије навео и да је "Руско демократско друштво" прошлог месеца избрисано из регистра правних лица, те постоји као "неформално удружење руских антиратних волонтера у Србији".

Власти било које државе имају дискреционо право да откажу гостопримство страном држављанину – не ради се о праву које страни држављани имају, а које им држава Србија или било која друга земља ускраћује.

Конференција за медије је била и једна од ретких прилика да се од Никитина чује да су раније неки руски држављани морали да напусте нашу земљу због политичког активизма. Што је до сада само била основана сумња јер је и у ранијим случајевима говорио да се ради о протеривању без образложења.

Тако је остао затечен што је и њему својевремено био забрањен улазак у Србију, иако он политички активизам несумњиво практикује.

О томе, између осталог, сведоче његове фотографије објављене у медијима са протеста опозиционе "Србије против насиља" на којем је носио транспарент "Вулине, време је" (Александар Вулин је тада био директор Безбедносно-информативне агенције). Очигледну политичку поруку са протеста српске прозападне опозиције послао је и мајицом са ликом руског опозиционара Алексеја Наваљног. 

"Антиратни волонтер" снимљен је и на пријему у амбасади Сједињених Америчких Држава у Београду приликом прославе државног празника ове земље.

На конференцији за медије Никитин је на реверу имао беџ са бело-плаво-белом заставом и белом голубицом у средини. Бело-плаво-бела застава препознатљивији је симбол Руса, добрим делом у дијаспори, који за себе кажу да се противе режиму Владимира Путина и "његовом крвавом рату" против Украјине.

Црвена боја с руске заставе, ако је веровати Википедији која цитира аутора ове заставе, скинута је јер она на руској застави асоцира на "боју крви, војну моћ, руски империјализам, култ насиља, ауторитаризам". Мора да је чиста случајност што овакве стереотипе о Русији сеју и западни политичари, па чак ни међу њима не сви већ они које обично зовемо "јастребовима".  

Једна од кровних организација која маше овом заставом је и Руски анти-ратни комитет чији је један од оснивача Михаил Ходорковски, руски олигарх у вишедеценијском сукобу с Путином, који тренутно живи у Немачкој. И окупља руску "антиратну" дијаспору око себе. 

Петар Никитин, дакле, и са ове конференције је послао политичку поруку са свог ревера. Попут правог волонтера забринутог због челичних стега српских власти.

image