Свет

"Политико": Како је Украјина пригрлила руске неонацисте

Украјинска обавештајна служба активно користи руске неонацисте у својим операцијама, што изазива нелагоду код многих на Западу
"Политико": Како је Украјина пригрлила руске неонацистеGetty © Oleksii Chumachenko/Anadolu

Украјина је спремна да сарађује са руским неонацистима, иако многи верују да јој они доносе више штете него користи, пише "Политико".

Најпознатији међу њима је озлоглашени Денис Капустин - познат и као Денис Никитин - који је пажњу јавности привукао нападима на територији Русије. Њега Кијев види као користан алат у борби против руске војске и председника Владимира Путина.

Ипак, постоје ризици таквог приступа, наводи "Политико". Немачке власти су Никитина описале као "једног од најутицајнијих неонацистичких активиста" у Европи.

Никитин предводи тзв. Руски добровољачки корпус (РДК; Русский добровольческий корпус), највећу од три руске неонацистичке јединице које се боре на украјинској страни. Иако је власник компаније која продаје одећу са неонацистичком симболиком, Никитин негира да је неонациста.

"Ја ходам по ивици", рекао је он за "Политико", наводећи да "не ставља свастике на одећу коју продаје".

Никитин, који је рођен у Москви, као тинејџер се са породицом преселио у Немачку, где се упознао са хулиганском субкултуром - о чему је РТ раније писао.

Статус руских неонацистичких јединица - РДК-а, тзв. Легије за слободу Русије и новоформираног Сибирског батаљона - у оквиру оружаних снага Украјине обавијен је велом мистерије.

Алексеј Барановски из тзв. Легије за слободу Русије тврди да је његова јединица "регуларна јединица у оквиру украјинске војске".

"Када смо на територији Украјине — ми смо војници украјинске војске, једнаки у свим правима и дужностима са свим осталим војницима Украјине. Када одемо на територију Русије — ми више нисмо украјински војници, ми смо наоружани грађани Русије", рекао је он за "Политико".

Појединци у украјинској војсци критикују присуство руских неонациста, тврдећи да они доносе више штете него користи - пре свега на пропагандном пољу.

Ипак, руски неонацисти су лични пројекат шефа Главне обавештајне управе Украјине Кирила Буданова, наводи "Политико". Он их је у више наврата назвао "добрим борцима".

"Помажу нам од првог дана. Борили су се на многим ударним местима у Украјини. Покушаћемо да им помогнемо колико год можемо", рекао је он.

Представници украјинске Главне обавештајне управе се воде логиком да је "непријатељ мог непријатеља мој пријатељ", али у исто време тврде и да руски неонацисти не делују по њиховим наређењима. Ипак, та тврдња је и више него упитна, наводи "Политико".

Никитин тврди да његова јединица има слободу деловања када пређе границу са Русијом, али да су њихови напади координисани са украјинским обавештајним службама, које им пружају логистику подршку, одобравају оперативне планове и плаћају их.

Све три руске јединице су формално део Међународне легије, која постоји у оквиру оружаних снага Украјине: "Ми смо званично део украјинске војске, али имамо озбиљне политичке амбиције и политичку агенду — да се решимо Путина."

Како наводи "Политико", Никитин ужива да разговара са западним медијима, као и да гледа како им је неприајтно да га интервјуишу "распети између неодобравања његове крајње десничарске идеологије и хулиганске историје и њихових симпатије према Украјини, не желећи да ту земљу прикажу лоше у очима западне либералне публике".

Никитин тврди и да ужива да буде "лош момак".

"Увек сам желео да будем лош момак у холивудском стилу. Дарт Вејдер је моја инспирација. Са седам година сам гледао Ратове звезда и рекао: 'Вау, овај тип је тако кул'", тврди он.

image