Србија и Балкан

Милановић не очекује ништа од нове владе: Све исто, иста екипа, исти премијер

Никад није била јаснија порука избора с обзиром на то да резултати показују да је више од 60 одсто бирача желело да премијер Андреј Пленковић оде, али он је и даље ту, поручио је председник Хрватске
Милановић не очекује ништа од нове владе: Све исто, иста екипа, исти премијер© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ bg

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да од нове владе не очекује ништа ново, јер то је "иста екипа, исти програм и исти људи".

"То није нова влада, то је стара влада, то је све исто. И премијер је исти, само нека он прети и упире прстом и даље. Ово је био и референдум о премијеру", рекао је Милановић новинарима на обележавању 33. годишњице оснивања 2. гардијске бригаде "Громови".

Додао је да није опозиција и да би оно што је урадио у кампањи за парламентарне изборе опет урадио јер Устав то не спречава, преноси Хина.

Рекао је и да никад није била јаснија порука избора с обзиром на то да резултати показују да је више од 60 одсто бирача желело да премијер Андреј Пленковић оде.

"Али он је и даље премијер. То није противуставно, о политичком легитимитету свакако треба разговарати", истакао је Милановић.

Према његовим речима, људи су гласали с неком мотивацијом, али бирачи Домовинског покрета нису гласали да би Пленковић још четири године био премијер, као ни бирачи СДП-а, Река правде или Моста.

"Дакле, он је што се тиче већине хрватских бирача, добио шут-карту, али и даље може бити премијер јер је таква комбинација и такав је договор направио", оценио је Милановић.

Упитан да ли му је пао рејтинг након парламентарних избора, Милановић је навео да су анкете исте, а једино види да је СДП ојачао, док је Пленковић и најпопуларнији и најомраженији политичар.

Новинарима је одговорио да у петак, 17. маја, није био на конститутивној седници Сабора јер, као и пре четири године, сматра да председник тамо нема шта да каже, као и да Устав о томе не говори ништа.

image