Србија и Балкан

Премијер Габона у посети Београду, дочекао га Селаковић

Град је у част доласка премијера земље која је повукла признање независности тзв. Косова, окићен зелено-жуто-плавим заставама те афричке државе
Премијер Габона у посети Београду, дочекао га Селаковић© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Владе Габона Рејмонд Ндонг Сима допутовао је јутрос у Београд где га је на аеродрому Никола Тесла дочекао министар културе Никола Селаковић. 

Премијера Габона и делегацију, уз гарду су дочекали и представници амбасаде на челу са амбасадором који Србију покрива на нерезиденцијалној основи из Турске, као и амбасадор Србије који ту афричку земљу покрива из Анголе.

Председник Владе Србије Милош Вучевић састаће се са председником Владе Габона у 10 сати у Палати Србије, где ће му бити приређен свечани дочек. 

Након тет-а-тет састанка премијера Србије и Габона уследиће пленарни састанак делегација двеју влада као и потписивање Меморандума о разумевању у области спорта и одбране.

Град је у част доласка премијера земље која је повукла признање независности тзв. Косова, окићен зелено-жуто-плавим заставама те афричке државе.

Габон је земља на западу Африке, на обали Атлантског океана, у којој живи око 2,5 милиона људи разних етничких група. Граничи се са Камеруном, Конгом и Екваторијалном Гвинејом.

Међу највећим произвођачима нафте је у Африци, док је скоро 90 одсто земље покривено шумама. 

Земља је позната по богатим природним ресурсима, али трећина становништва живи у сиромаштву. У земљи преовлађује хришћанство, као водећа религија.

Све до 1960-их година Габон је био француска колонија када је стекао независност.

Односи Србије и Габона традиционално су блиски и званичници обе земље залажу се за јачање сарадње, посебно на привредном и културно-просветном плану.

image