Свет

ЕКОКАС осуђује државни удар у Габону

Очекује се сазивање хитног састанка Конференције шефова држава и влада Централноафричког савета за мир и безбедност како би се размотрила ситуација у Габону
ЕКОКАС осуђује државни удар у Габону© ORTN via AP, File

Комисија Економске заједнице земаља Централне Африке (ЕКОКАС) најоштрије је осудила употребу силе у Габону у служби "решавање политичких сукоба и доласка на власт" и позивала на повратак уставног поретка.

"Комисија ЕКОКАС најоштрије осуђује употребу силе у служби решавања политичких конфликата и долазак на власт и апелује на политичке способности народа Габона како би могли да предузму све мере у оквиру државног дијалога за брз повратак уставног поретка", наводи се у саопштењу организације.

Како је наведено, комисија наставља помно да прати ситуацију у земљи, а очекује се сазивање хитног састанка Конференције шефова држава и влада Централноафричког савета за мир и безбедност како би се правилно размотрила ситуација у Габону и одредио пут даље.

Подсећамо, група високих габонских војних официра појавила се јуче на националној телевизији када су саопштили да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго освојио трећи мандат.

image