Србија и Балкан

Вучевић: Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници

Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање тзв. Косова, што је за нас од непроцењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из покрета несврстаних, а и дан данас имају снажан потенцијал, рекао је премијер Србије

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да га је председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавестио да Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама и захвалио се Габону због тога што у потпуности, признаје територијалну целовитост и суверенитет Србије по питању Косова и Метохије.

"Премијер Сима, нас је обавестио да њихова држава неће гласати за предложену резолуцију у УН о такозваном геноциду у Сребреници, на чему смо им неизмерно захвални. Ми смо наравно упознали премијера и делегацију из Габона о позицији Србије по питању те резолуције, не потцењујући у не умањујући ратни злочин који се тамо догодио и не оспоравајући индивидуалну одговорност било кога ко је евентуално учествовао у извршењу тих кривичних дела", рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија након церемоније потписивања споразума о сарадњи између две земље у области спорта и одбране.

Вучевић је додао да је резолуција припремљена супротно унутрашњим процедурама Босне и Херцеговине и без консултација и да ће довести до додатних ескалација и погоршању и међуетничких односа у самој Босни и Херцеговини.

Премијер је истакао и да је за Србију од непроцењивог значаја то што ће Габон подржати Србију у УН.

"Ми се налазимо пред врло тешким данима. Бојим се да неки у Србији не доживљавају или не разумеју консеквенце ове резолуције која се припрема. То није питање неке формалности и неког документа који ће да се изгласа већ питање које оставља дубоке последице на судбину наше државе и нашег народа, јер се неко спрема да нас жигоше као геноцидни народ и геноцидну државу", рекао је Вучевић.

Он је оценио да претходних година постоје покушаји ревизије Дејтонског споразума, за који је рекао да представља највеће достигнуће у мировним процесима на простору бивше Југославије.

"Шта год мислили о њему, Дејтон је донео мир на простор БиХ. Тај мир постоји и опстаје већ пуне три деценије. А неко данас, после 30 година, покушава да нас врати уназад и да опет распламсава те међуетничке страсти. Уместо да идемо заједнички у будућност која је пред нама", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да ће Србија у четвртак поподне видети ко јој је пријатељ, а ко партнер и да ће се спрам тога владати у будућности.

"Наравно у дипломатским оквирима. То не значи да ћемо ићи у било какве сукобе или свађање, али ћемо разумети поруке свих оних држава које буду гласале за резолуцију, као и они који буду против, односно буду уздржане. Они који не буду хтели да ставе жиг срама на наш народ као геноцидни народ они су нам пријатељи, а они који мисле да је то баш корисно и лековито за нас, ти добијају статус партнера", рекао је Вучевић.

Сима: Константни смо у својим позицијама

Председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима изјавио је данас да је та афричка држава константна у својим позицијама и пријатељству.

"Нема ничег новог у мом одговору, оно што желим да кажем је да је Габон константан у својим позицијама, у пријатељству, ми желимо да одржимо ту позицију коју имамо већ много година. То само желим да подсетим", рекао је председник Владе Републике Габон одговарајући на питање о предстојећем гласању у Њујорку.

Једна од држава која је повукла независност тзв. Косова

Председник српске владе је нагласио да Габон подржава територијални интегритет, суверенитет и целовитост Републике Србије.

"Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање тзв. Косова, што је за нас од непроцењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из покрета несврстаних, а и дан данас имају снажан потенцијал", рекао је Вучевић.

Непосредно пред конференцију за медије Министар одбране Србије Братислав Гашић је са министарком одбране габона Брижит Онканова потписао Споразум о сарадњи у области одбране, док је министар спорта Србије Зоран Гајић са Онкановом потписао Меморандум о разумевању у области спорта.

Премијер Милош Вучевић дочекао је испред Палате "Србија" председника Владе Габона Рејмонда Ндонга Симу, уз интонирање химне две државе и постављену гарду Војске Србије.

Председник Владе Републике Габон јутрос је допутовао у Београд где га је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар Селаковић.

Град је у част доласка премијера земље која је повукла признање независности тзв. Косова, окићен зелено-жуто-плавим заставама те афричке државе.

Односи Србије и Габона традиционално су блиски и званичници обе земље залажу се за јачање сарадње, посебно на привредном и културно-просветном плану.

image