Србија и Балкан

"Политика": Дипломатска контраофанзива Приштине, резултати мршави

'Косово' покушава да убеди неке државе које су повукле признање да се предомисле
"Политика": Дипломатска контраофанзива Приштине, резултати мршавиGetty © Ferdi Limani

Приштина је - уз помоћ неких држава Квинте - кренула у контраофанзиву и покушава да убеди неке од држава које су повукле признање такозване државе Косово, да се предомисле.

Њихови дипломатски резултати, за сада, су мршави, јер осим сликања са амбасадорима тих земаља у неким западним престоницама, ниједна држава која је одлучила да призна територијални суверенитет и интегритет Србије, није се предомислила, пише "Политика". 

Председник Републике Александар Вучић је почетком јануара казао да су нове земље које су повукле признања 'Косова' Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција и Малдиви, као и да се "чека" још једно повлачење.

"У свету чак 106 земаља не признаје независност 'Косова', свега 84 недвосмислено признаје. Три земље нису начисто. Имамо нових девет које су повукле признање", додао је Вучић.

Признање важније од отпризнавања

У Приштини наводе да је од отпризнавања афричких и острвских земаља, за тзв. Косово много важније да их призна пет чланица ЕУ које то још нису учиниле.

Политички аналитичар из Приштине Шкељзен Маљићи каже да није упознат са информацијом о девет земаља које су повукле признање 'Косова' и додао да је најчешће случај о афричким и острвским државама, чије повлачење признања је, како додаје, куповано до сада.

"Таква отпризнавања нису ништа битно. 'Косово' има подршку и спонзорисано је од великих западних сила. Окренуто је потпуно према западу. На западу 'Косово' тражи подршку, а у Африци и карипском региону, то јест острвским државама, никада није имало приступа, а немају га довољно ни Америка, ни Запад", каже Маљићи.

Он додаје да је реч о деколонизованим земљама, од којих су неке  "под утицајем Русије и нису демократске". 

И политички аналитичар Неџмедин Спахиу сматра да је 'Косову' важно признање Србије, Русије, Кине и пет земаља ЕУ, па је зато неважно што је девет других земаља повукло признање јер, како каже, ради се о државама "које су неозбиљне и са којима 'Косово' никада неће имати дипломатске односе".

"'Косово' се налази у пат позицији због непризнавања од Србије, Русије и Кине и пет земаља ЕУ. Пре свега због европских интеграција и чланства у НАТО јер су од пет земаља ЕУ које не признају Косово четири чланице НАТО. Повлачење признања девет земаља је сасвим неважно јер 'Косово' има доста признања, па и да од 117 њих 50 повуче признања то није тако страшно", сматра Спахиу.

Кршење Вашингтонског споразума

Недавни наводи Београда о повлачењу признања независности 'Косова', наишли су на очекивано негирање Приштине која наводи да нису обавештени да се тако нешто догодило.

Упркос томе, средином прошле недеље, амбасадор тзв. Косова у Турској Агон Вренези саопштио је да се састао са амбасадором Сомалије у истој земљи, Јамом А. Мохамедом, те да су разговарали о продубљивању сарадње.

Пре два дана је стигла и вест да се амбасадор 'Косова' у Бриселу Агрон Бајрами састао са амбасадорком Либије, још једне земље која је повукла признање 'Косова'.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже да је "узалудно што се представници 'Косова' фотографишу са амбасадорима по ходницима", јер је, каже, српска дипломатија протеклих година "довела до 19 повлачења признања независности 'Косова'".

Поручио је и да Приштина крши Вашингтонски споразум, односно његов део који се тиче уздржавања од промоције признања независности, те да САД то виде као ометање дијалога.

image