Србија и Балкан

После затварања Поштанске штедионице на КиМ: Само још да похапсе продавце и муштерије по пијацама

Нема дилеме да ће и ово утицати на неке од наших рођака, комшије да оставе куће, станове имања, и да крену пут централне Србије, понављају Срби са Севера
После затварања Поштанске штедионице на КиМ: Само још да похапсе продавце и муштерије по пијацама© FOTO TANJUG/ STR

Данашњи упад косовских специјалаца са пушкама и панцирима у експозитуре Поштанске штедионице у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку  и Лепосавићу означио је и формално крај тромесечног транзиционог периода за примену уредбе којом је Централна банка тзв. Косова укинула употребу динара на Косову и Метохији.

Упадом специјалаца данас су затворене и последње експозитуре једине банке из Србије која је пословала на северу КиМ, а приштинским специјалцима још је, очекују на северу, остало једино да упадају и трговинске радње, на пијаце и хапсе продавце и муштерије, ако случајно код некога од њих нађу који динар.

Тзв. косовска полиција саопштила је да заједно са порезницима и уз дозволу Тужилаштва контролише "незаконито пословање" у овим експозитурама.

По информацијама са севера КиМ, до пре пар недеља грађани су на шалтерима и банкоматима Поштанске штедионице могли повремено да подигну по 10.000, касније по 5.000 динара али је са истеком тромесечног транзиционог периода та могућност почетком прошле седмице дефинитивно забрањена.

Употреба динара на КиМ званично је укинута 1. фебруара ове године, ступањем на снагу уредбе ЦБК али је затим, после низа невоља са којима се суочила српска заједница и после неких притисака из иностранства, донета одлука да се омогући тромесечни транзициони период у коме би трајала нека врста толеранције рада одређених финансијских установа попут Поштанске штедионице и употребе динара у малопродајним објектима.

"Ми не знамо да ли ће влада Косова кренути са неким репресивним мерама и да ли то зависи од владе или од централне банке и која врста репресивних мера би била примењена према одређеним ентитетима. Оно што знамо јесте да је Поштанска штедионица, финансијска инситуција везана за Народну банку Србије престала са новчаним трансакцијама у готовини. Другим речима, више не можете да одете у ПШ и да подигнете тих 5.000 динара које сте могли да подигнете до прошле недеље", изјавио је пре седам дана за "Косово онлајн" координатор Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић.

После уредбе централне банке привремених приштинских институција, почетком фебруара испред експозитура и шалтера Поштанске штедионице на северу КиМ почеле су несносне гужве, грађани су били приморани да сатима стоје у редовима како би са рачуна подигли неки динар.

Пред шалтере су морали радници здравства и школства у српском систему, неких фабрика на Северу, корисници социјалних давања, стипендија, пензионери... Убрзо, после неколико заплена динарских пошиљки из централне Србије на север Косова, износи који су могли да буду подигнути лимитирани су на 5.000 динара.

Они који нису могли да сатима стоје у редовима могли су на аутобус па у Рашку или Краљево да тамо у некој од банака подигну своје плате и пензије.

"Људи се сналазе како знају и умеју, позајмљују, у противном прети опасност да остану без новца за хлеб, за лекове... И сам сам често на ивици панике. Људи из Лепосавића оду до Рашке, тридесетак километара, проблем су гужве на Јарињу, из Зубиног Потока оду до поште у Рибарићима, или до Новог Пазара, али и њих чекају редови на прелазу на Брњаку. Из енклава иду углавном до Врања, састави се по троје четоворо, поделе трошак за гориво, оду колима до централне Србије, мука жива је све то", забележили смо почетком марта изјаву једног од Срба из Северне Митровице.

"Страшно је кад у реду у Митровици испред Поштанске штедионице видите људе који једва стоје на ногама, жене са децом, просто, нема ко кога да пропусти јер су сви у истом стању, у истој невољи. И тако стоје и чекају сатима да узми који динар како би могли да купе хлеба, основне намирнице", једна је од изјава забележена тих дана.

Крајем марта, председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Београду нудили да прода огранак Поштанске штедионице на Косову некој страној банци, али да то Србија неће урадити је не продаје "мини огранке своје банке, нити власничке уделе, као што неће прихватити ни укидање динара".

У међувремену, Поштанска штедионица је око 11. марта почела да отвара експозитуре у монтажним објектима на простору централне Србије, али у непосредној близини административних прелаза Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре.

Те експозитуре постале су, а и ових дана су једини начин да Срби са севера КиМ дођу до динара у готовини.

Срби са Севера са којима смо данас поподне причали, кажу да наредних дана и недеља очекују упаде наоружаних специјалца у продавнице и маркете на северу и хапшење продаваца и муштерија код којих нађу динаре. Куртију је, кажу, још једино то преостало.

Забрана динара донела је Србима на КиМ бројне невоље протеклих три месеца, а оне ће, кажу, у наредном периоду бити још веће.

"На све наше патње и невоље, још и ово, да се заокруже притисци којима смо годинама изложени. Ово је, пре свега, питање нашег опстанка и наше егзистенције. Људи су забринути шта ће бити са српским институцијама на КиМ, шта ће бити са нашим платама, пензијама. Нема дилеме да ће и ово утицати на неке од наших рођака, комшије да оставе куће, станове имања, и да крену пут централне Србије", понављају Срби са Севера, али, узалуд.

Њиховим невољама нема краја.

image