Србија и Балкан

Без решења за динар, Петковић: Приштина одбила свих шест предлога, али нећемо одустати

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је новинарима, након више од девет сати разговора, рекао да српска страна није затворила врата, јер жели решење, као и да ће доћи у Брисел колико год пута буде требало
Без решења за динар, Петковић: Приштина одбила свих шест предлога, али нећемо одустати© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу да се није дошло до решења за динар, да је српска страна била конструктивна, али да је Приштина поново одбила све предлоге.

Он је новинарима, након више од девет сати разговора, рекао да српска страна није затворила врата, јер жели решење, као и да ће доћи у Брисел колико год пута буде требало.

"Још један дуг и мучан дан. Више од девет сати разговарали смо о употреби динара и једностраној одлуци Аљбина Куртија који је онемогућио Србима да примају своје плате, пензије и социјална давања. Иако је наша страна поново била конструктивна, изашла са нових шест предлога, Приштина је све одбила", рекао је Петковић.
Истакао је да Београд неће одустати нити бити страна која затвара врата и да ће се борити за сваког нашег човека и институције јер морамо да обезбедимо сигурну будућност.

Бисљими: Нема логике да се поново састајемо

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими оценио је као неуспешан данашњи састанак у Бриселу посвећен забрани употребе динара на Косову и Метохији.

"Нема логике да се поново састајемо на ову тему", рекао је Бисљими новинарима после разговора, преноси Коха.

Према његовим тврдњама, то је био закључак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, који је рекао да више неће позивати на састанак, али да може размотрити могућност новог сусрета ако се покаже конструктивност.

Бисљими је изнео тврдњу да је делегација Београда на састанак дошла са новим предлозима по питању употребе динара, а "не са одговором на предлог Лајчака".

Стано: ЕУ жали што није дошло до компромиса

Портпарол ЕУ Петер Стано је саопштио да ЕУ "жали што није дошло до компромиса". Стано је после састанка с делегацијама Београда и Приштине у Бриселу, оценио да "нема спремности" да се дође до компромисног решења.

"Одсуство договореног пута напред има негативне последице на свакодневни живот косовских Срба и других заједница широм Косова и представља стални извор забринутости", саопштио је Стано.

Он је навео да је ЕУ као посредник у дијалогу спремна да сазове још један састанак "чим обе стране покажу спремност да пронађу обострано прихватљиво решење".

Стано је истакао да су представници обе стране "успели да превазиђу поједине разлике по питању слања финансијских средстава из Србије на Косово, укључујући успостављање пословног ентитета који би дистрибуирао финансијску помоћ косовским Србима".

Упркос томе што је ЕУ изнела компромисни предлог који је "у највећој мери ускладио ставове обе стране", данас до договора није дошло пошто стране нису постигле договор око неколико кључних питања, "укључујући укупан обим активности новог ентитета, обим корисника ентитета и финансијску помоћ Србије институцијама на Косову које подржава Србија".

image