Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: Упркос тешкоћама и разочарањима борићу се за Србију

Председник Србије ће 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници
Вучић из Њујорка: Упркос тешкоћама и разочарањима борићу се за Србију© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да су добили податке о томе ко ће гласати за резолуцију о Сребреници и да ће бити разочаравајућих вести по питању става неких држава, од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа.

"Али очекивали смо велике притиске и знали смо да ће бити промена ставова и да ће ћутати све време и на крају се приклонити онима који су велики и јаки, али биће и оних који ће издржати притиске и показати да су спремни да се боре за истину и да се супротставе принципима", рекао је председник.

Како је нагласио, обећао је људима да ће даноноћно да ради и да то неће бити без резултата.

"Овде радимо свој посао колико можемо упркос свим потешкоћама. Добили смо податке, биће разочаравајућих вести по питању неких држава од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа", нагласио је председник.

Како је истакао, биће и оних који ће издржати притиске и показати да су спремни да се боре за истину.

"Многи који ће да гласају 'за', правдаће се да то раде за наше добро, па ће да понове празну причу како то није колективна кривица народа, а онда очекујте од петка и суботе умиривање ситуације – 'Срби су нам највећи пријатељи, да наставимо као да није ништа било'", рекао је Вучић.

Он је у Њујорку рекао да постоји десетак земаља које не могу да објасне зашто ће гласати "за".

"Немци ће отворити седницу Скупштине, што је парадокс. Како се то догоди после Првог и Другог светског рата, да нам Немачка суди својим уводним обраћањем. Ја ћу бити тај који ће да одговори", истакао је председник.

Вучић додаје да су врло прљаву улогу у свему одиграли црногорски амандмани, и да је то рађено по нечијем налогу.

"Мислили су да смо глупи, и да би свако прихватио да има изговор пред грађанима, да каже да сада имамо амандмане и да нисмо колективни кривци. Вин вин ситуација. Они не разумеју да мене нису тиме купили. Мислили су да ћу прихватити оно што ми је лакше да очувам власт, али ја то никада нисам радио", истакао је он.

Рекао је да се он бори за Србију и да је поносан на то.

Председник је нагласио да је данас у Њујорку имао серију састанака у Уједињеним нацијама пред седницу Генералне Скупштине о резолуцији о Сребреници.

Вучић је новинарима рекао да следи састанак са руским представником, а потом и представницима Алжира и Египта.

Истиче да "као на траци прима људе", јер се бори.

"Биће још разочарања за нас, али шта да радите, то је живот. Не преостаје нам ништа друго, већ да имамо веру у себе и Бога, борићемо се до краја, без обзира на разочарање. Хвала људима што су се ујединили и то је за мене од великог значаја. Никада ми није било теже и компликованије", поручио је Вучић.

Каже да ће одговорити снажно и онолико храбро, колико храбрости и знања има.

"Одговорићу им, борићемо се. Поставља се питање, због чега се доноси резолуција. Број два, која је намера и ко је доноси. Под три, а зашто у овом тренутку? Под четири, хоће ли то да уједини било кога, људе у БиХ, у региону. Ништа није више поделило регион од овакве одлуке. Нису могли гору одлуку да донесу Немци и ови у Сарајеву. Па шта сте постигли тиме. Шта ћете радити сутра, пошто сте отворили пандорину кутију. Шта ћемо када се отворе теме геноцида у НДХ, немачких злочина на источном фронту, злочина у Намибији... Мислили су да смо слаби и да нећемо подићи руке у гард. Слабији смо много, али узвратићемо на сваки ударац, показаћемо да знамо како да се бранимо", рекао је председник.

Председник је додао да му није сметало када је у Скупштини виђао људе који се крсте или клањају.

"Никада ми није сметало ако неко верује у Бога. Ја нисам неко ко је превелики верник, ко иде сваког јутра на литургију. Мој старији син је много већи верник, али поштујем цркву, и да верујем у Бога. И да отишао сам да се помолим Богу и да добијем благослов патријарха. Да имамо довољно снаге да се супротставимо, да бранимо и чувамо своју земљу. Ако им је то сметало, жао ми је, ја не могу да им помогнем", рекао је он.

Вучић је додао да не може да помогне онима који му прете, и истиче да су различите светиње којима се моле.

Нагласио је да сви знају у Њујорку да је ова резолуција политичко питање.

"Наравно, хоће да виде како да покрију себе око Газе, да покажу како нису антиисламски оријентисани. И наравно, везано је за однос са Русијом", сматра Вучић.

Председник је рекао да неће бити лако онима који се залажу за усвајање резолуције.

"Видим и код нас многи то узимају здраво за готово. Ја сам борац и борићу се до краја, и даље верујем да ће бити изненађени резултатом гласања. Већ сам урачунао ове који се нису јављали", додао је.

О односу са Кином

Председник је рекао да наша земља подржава принцип једне Кине.

"Како год они буду хтели да реше питање Тајвана као део своје територије, то је питање за њих, а ми имамо поверење Кине. Кина ће увек имати апсолутну подршку Србије пи питању Тајвана", поручио је председник који је након разговора са медијима отишао на састанак са са руским представником Василијем Небензјом.

У Хрватској одавно присутан ревизионизам

Вучић је рекао да се нова влада у Хрватској отворено хвали да су усташе и да у Хрватској одавно влада ревизионизам.

"Што бих коментарисао, код њих је ревизионизам одавно пристуан и ови људи који су ушли у власт отворено се хвале тиме да су усташе и то одавно не крију и, има ли ту шта ново", рекао је Вучић одговарајући на питања како коментарише текст о акту на Србе у Славонији од посланика Домовинског покрета, чију су објаву са Фејсбука пренели и други и како коментарише да је директор ЈУПС Јасеновац Иво Пејаковић поднео оставку због притиска и промењене атмосфере након избора нове Владе Хрватске.

image