Србија и Балкан

Вучић: Руси ће у УН ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом – Србија ће бити коспонзор

Србија је слободарска држава и нико њоме не управља. Ми поштујемо међународно право и мораће једном да се зна ко је чинио геноциде. Иако сви све разумеју, знају зашто то раде, јер су "много јаки" – не знате до кад. Ничија није горела до зоре, поручио је председник Александар Вучић
Вучић: Руси ће у УН ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом – Србија ће бити коспонзор© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у УН Руси ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом, а да ће Србија бити коспонзор, те да је предложена резолуција УН о Сребреници отворила Пандорину кутију.

"Руси ће ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом, чујем и да Белоруси имају своје идеје, али видећемо да ли ће ићи са једном или две резолуције... Ми ћемо свима бити коспонзори", поручио је председник Вучић за РТС.

Додао је да истина мора да се сазна, ко је све чинио геноциде и кад је чинио геноциде.

"Ми нисмо желели да идемо у прошлост, али су нас вратили 29 година, па ћемо ми сад неке да враћамо 70-80 година у прошлост", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли предлагачи резолуције разумеју какве последице резолуција може изазвати, Вучић оцењује да јесу и додаје да је Србија упозоравала да ће доћи до нових тензија у региону.

"Сви све разумеју и они из Америке, ЕУ, Канаде, све разумеју. Сви они који листом гласају против нас. Сви они разумеју и знају шта раде. Не знају шта ће тачно с тим. Али знају - 'много смо јаки, много смо моћни - може нам се'. Ок, може вам се. Све може да се учини. Али ничија до зоре није горела", рекао је Вучић.

Како је оценио, немамо шансу да победимо.

"Невероватне су ствари које неки предузимају да убеде људе да гласају за резолуцију о Сребреници у УН. Аргументација је застрашујућа, то је ваљда научено како су колонијалним методама управљали слабијим и мањим земљама, па мало да наставе да то раде на исти начин", рекао је Вучић.

Он је из Њујорка истакао да је "наше да им се супротставимо".

"Наше је да бранимо земљу. Не искључујем да ће Грчка да подржи резолуцију", истакао је Вучић, па је поручио:

"План многих земаља које ће гласати против Србије је да се додворе онима који су најмоћнији, а не зато што имају стварна уверења. А нико од њих не може да одговори на питања чему ова резолуција и да ли ће допринети побољшању ситуације или погоршању." 

"Молим грчку браћу да остану уздржани"

Вучић је, и преко Инстаграма, међутим, апеловао на Грке да остану на страни истине и успротиве се резолуцији, макар тако што ће бити уздржани.

Појавиле су се, каже, вести да ће Грци сигурно гласати за резолуцију, иако он, додаје, не верује у то. 

"Ја верујем у наше грчке пријатеље, верујем у нашу грчку браћу и верујем у многе друге да ће показати својим гласом колико поштују своје српске пријатеље и позивам их да буду уздржани. Знам да сигурно не могу да буду против. Позивам све пријатеље широм света да још једном дигну глас у заштиту малих слободарских народа који немају већу заштиту од Генералне скупштине УН", рекао је Вучић.

РТС је, наиме, раније пренео да постоји велика могућност да ће Грчка гласати за Резолуцију.

Грчке власти се позивају на црногорске амандмане и чини се, каже извор РТС-а, "да је то била смишљена акција против Србије и да им је то довољан разлог да подрже Резолуцију о геноциду".

Раније данас Вучић је поручио да ће се борити и узвратити на сваки ударац, као и да очекује да ће "нам неке земље забити нож у леђа" у четвртак. Ово, међутим, не би била прва издаја Грчке, јер добро се сећамо извештаја Доре Бакојани којим је покушала да лажно "Косово" гурне у чланство Савета Европе. Четворо од пет грчких посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе гласало је тада за предлог Бакојанијеве.

Председник је истакао да је могао да изађе пред грађане и да каже да смо победили, као што су у прошлости радили.

"Изабран сам да не лажем народ. Где иначе пише да је могућа колективна одговорност. Питам вас ако је одговорност индивидуална, против кога доносите резолуцију. Срам вас било. Сви су похапшени и осуђени, или ће бити осуђени", рекао је Вучић.

Каже да би било смисленије да је Руанда имала уводну реч, а не Немачка, али да ће Берлин добити одговор Србије, као и да је иронија што та земља има уводно излагање и што ће отворити расправу.

"Како је то чудно да нам Немачка суди својим уводним излагањем", нагласио је председник.

"Разговарао сам са нашим пријатељима, они очекују преко 100 гласова 'за' од 193 земље, ми очекујемо да имају мање од 100 гласова 'за', све што буду имали испод значиће огромну поделу и добар део муслиманских земаља неће ући, које се плаше њихове реакције, и то им је јасан сигнал да су они против, неће ући на гласање", рекао је Вучић.

Каже да Србија трпи ударце испод појаса, али да Србија и даље стоји и бори се, и наставиће да се бори.

"Ми нисмо геноцидан народ, а то је једино што хоће као закључак да извуку, а онда ће два дана после тога разни тобож наши пријатељи који ће да гласају 'за' да хвале Србију за нешто и да говоре, долазимо да сарађујемо, напашће некога ко ће да каже, сад ћемо да тражимо накнаду штете – јер ће рећи, то не може", навео је Вучић.

Како је додао, све те дечје игре, све ће то да покушају, али српски народ никада неће заборавити ко се како понашао.

"У сваку историјску читанку и уџбеник неће ући оно што су они хтели, већ ће ући херојска борба Србије", поручио је Вучић.

На питање шта после седнице ГС УН у петак, Вучић одговара да ћемо бити разочарани, али уздигнуте и усправне главе.

"Србија је слободарска држава и нико њоме не управља, ни повоцем, ни даљинским, ни мејлом. Ми поштујемо међународно право. Мораће једном да се зна ко је чинио геноциде. Иако сви све разумеју, знају зашто то раде, јер 'много смо јаки и може нам се', само – не знате до кад. Ничија није горела до зоре", каже Вучић.

"Биће ми лично тешко када моћни буду славили усвајање резолуције, али свакога ћу моћи да погледам у очи и видећете како ћу уздигнута чела да ходам у УН", истакао је председник Србије.

Он је рекао да чврсто верује да ће Кина бити против резолуције о Сребреници и да ће, ако тако буде, све бити другачије за Србију.

"Не морам да вам кажем колико ће то нама да значи. Ја верујем и уздам се и уложио сам сву своју енергију, снагу, знање, поштовање према Народној Републици Кини. Ја не смем ни да вам кажем шта би за нас значило само да Кина буде против. Све је другачије после тога. Све је другачије и са причом о резолуцији и са причом о свему другом", рекао је Вучић.

Додао је да ће и вечерас имати вечеру са кинеским пријатељима.

"Верујем и уздам се у њихов глас против, као што они увек од нас могу да чују шта мислимо о Тајвану, а мислимо да постоји само Народна Република Кина и нико и ништа друго, тако да је то ствар на Народној Републици Кини, председнику Сију кад и како хоће да решавају своје унутрашње ствари", поручио је Вучић.

image