Србија и Балкан

Додик: Резолуција о Сребреници – средство моралне дисквалификације српског народа и крај БиХ

Председник Републике Српске је изјавио да никада неће увести санкције Русији зато што би такав поступак оставио велику мрљу на српском народу
Додик: Резолуција о Сребреници – средство моралне дисквалификације српског народа и крај БиХ© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Нашим непријатељима, пре свега муслиманима, ће послужити резолуција о Сребреници као средство моралне дисквалификације српског народа, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у емисији "Таковска 10" на РТС-у, уочи гласања у УН и додао да она увек може да послужи за понижавање на путу у Европску унију. 

Додик је истакао да се протеклих 35 година завршава са овим срамним документом који треба да одреди наредних 35 година. 

Додао је да су председник Србије Александар Вучић и његов тим уложили велики напор.

"Вучић је отишао неколико дана раније у Њујорк да разговара са нашим пријатељима. Добио је благослов патријарха српског Порфирија. Српска православна црква разуме да је то не само политичка него и историјска неправда према Србима", рекао је Додик.

Говорећи о начину гласања у УН о резолуцији, да је довољна натполовична већина да се донесе нека одлука, каже да данашњи свет карактерише пропаст међународног права и да су га САД девастирали, увевши правило да оне земље које су суздржане не улазе у број оних који гласају, него само они који су "за" и "против".

"У овом тренутку имамо више оних који су 'за', али очекујемо да збор оних који буду суздржани буду далеко бројнији од натполовичне већине", рекао је Додик и додао да би то била мала историјска победа у УН. 

Реч је о представницима око пет милијарди људи, додао је Додик.

Указао је на преседан да ако се буде усвојила резолуција, тражиће да се унесе у уџбенике нешто што није потврђено науком и историјским чињеницама. 

Од Сребренице праве мит

Истиче да је одлика народа његова историја, попут Косовског мита за Србе, и да се чини да Бошњаци, који немају никакав мит и да су преведени из хришћанске вере, имају потребу да од Сребренице направе мит око кога ће се окупљати, и да би он, да је којим случајем представник муслимана, лично био незадовољан оваквим гласањем у УН.

Каже да га не чуди што је Златко Лагумџија у тајности месецима радио на изради ове резолуције, заједно са Руандом и додаје да ако ико руши поредак у БиХ, то су муслимани.

Говорећи о страном утицају у БиХ за време грађанског рата, посебно Немачке и Велике Британије, каже да се није променила ситуација у последњих 30 година, и да се очекивало да ће доћи тренутак поновног решавања односа у БиХ.

Подсетио је на повлачење потписа Алије Изетбеговића на Кутиљеров план за спречавање рата у БиХ, после разговора са америчким амбасадором. 

Санкције Русији никад нећемо увести

Додик је изјавио да никада неће увести санкције Русији зато што би такав поступак оставио велику мрљу на српском народу.

"Ми не смемо да наседамо, и са нашим санкцијама не би ништа лоше нанели Русији, али би остала мрља. А шта би имали од Запада када би то урадили – ништа. Зато је исправна одлука да нема санкција", додао је Додик.

Говорећи о мотивима доношење резолуције о Сребреници каже да је намера укидања Републике Српске присутна од потписивања Дејтонског споразума, и да је посебно трн у оку непристајање уласка у НАТО.

"Не бисмо ми били једина држава у ЕУ која није чланица НАТО, али они стално говоре о евроатланским интеграцијама", подвукао је председник РС.

Коментаришући да ће Црна Гора бити коспонзор резолуције о Сребреници, каже да је то срамотна одлука и да уколико заиста буду доследни својој одлуци, биће трајно нарушени односи са РС.

"Кад је Црна Гора први пут дозволили параду поноса схватио сам да од њиховог прсања у буса нема ништа. Немогуће је после овог гласања буде све као и пре, и наивно би било веровати у то. Уколико заиста дају свој глас не видим разлог дати било какав легитимитет црногорској влади из Србије", поручио је Додик.

На питање који ће бити први потези Бањалуке после гласања за резолуцију о Сребреници у УН, Додик каже да ће приоритет бити очување мира и додаје да је ће то бити дефинитивно крај Босне и Херцеговине.

image