Србија и Балкан

Норвешка, Ирска и Шпанија званично признале Палестину

Скандинавска земља постала је десета чланица ЕУ која је признала Палестину, а одлука ће ступити на снагу 28. маја
Норвешка, Ирска  и Шпанија званично признале Палестину© Tanjug/Shmuel Thaler/The Santa Cruz Sentinel via AP

Норвешка, Ирска и Шпанија су званично признале државу Палестину, рекао је ирски премијер Сајмон Херис, преноси "Скај њуз".

"Данас објављујемо да Ирска, Норвешка и Шпанија признају Палестину. Свако од нас ће сада предузети све неопходне кораке на националном нивоу да спроведе ову одлуку", рекао је ирски премијер на конференцији за новинаре.

Одлука Норвешке да званично призна палестинску државу ће ступити на снагу 28. маја, саопштила је норвешка Влада. На овај начин скандинавска земља постала је десета чланица ЕУ која је признала Палестину.

Ирској и Норвешкој се придружила и Шпанија, која је објавила званично признање палестинске државе, наводећи да ће одлука ступити на снагу 28. маја, пише "Политико".

Министар спољних послова Израела Израел Кац је наредио да се амбасадори из Ирске и Норвешке моментално одазову на консултације због одлуке ових земаља да признају Палестину.

"Наложио сам хитан опозив израелских амбасадора у Ирској и Норвешкој ради консултација", написао је Кац на Иксу

Израелски министар је запретио да ће њихове одлуке да признају палестинску државу имати "страшне последице", а иста судбина чека и Шпанију, с обзиром да се и она определила за исто.

У последњих неколико недеља су чланице Европске уније – Ирска, Шпанија, Словенија и Малта – назначиле да планирају признање, аргументујући да је дводржавно решење кључно за трајни мир у региону.

Тренутно Палестину признаје девет држава чланица ЕУ. Осам држава – Бугарска, Кипар, Чешка, Мађарска, Малта, Пољска, Румунија и Словачка – су се за то определиле још 1988. године и пре свог уласка у ЕУ, а Шведска је то учинила 2014. године.

Палестинско-израелски сукоб, везан за територијалне интересе страна, остао је извор тензија и борби у региону дуги низ деценија. Одлуком УН 1947. године одређено је стварање две државе – Израела и Палестине, али је створена само израелска.

Русија истиче да је решење блискоисточне кризе могуће искључиво на основу формуле "две државе" коју је одобрио Савет безбедности УН, а која предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године са престоницом у источном Јерусалиму.

У уторак, Норвешка је постала прва европска земља која је саопштила да ће ухапсити израелског премијера Бењамина Нетанјахуа, уколико Међународни кривични суд (МКС) распише потерницу за њим.

Од 1988. године, 139 од 193 земље чланице УН признале су палестинску државност.

image