Русија

Лавров: Запад велича Хитлерове сараднике, односи Москве и Пекинга најбољи у историји (ВИДЕО)

Спољнополитичка повезаност Русије и Кине игра све више стабилизујућу улогу у међународној арени, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад велича Хитлерове сараднике, односи Москве и Пекинга најбољи у историји (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr/XinHua

Запад настоји да обезбеди себи привилегован положај, стога говори о "поретку заснованом на правилима" и дели земље на демократије и аутократије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Опклада на санкциони блицкриг против руске економије је пропала. Зато они који су покренули хибридни рат против нас не признају своје грешке и покушавају да искористе све више нелегитимних алата како би се исцрпила Русија, како кажу, негујући сан о елиминисању наше земље као независног геополитичког ентитета", казао је Лавров на састанку Савета Федерације.

Према његовим речима, суштина приступа Запада се не мења, а то је да натера клијенте из Кијева да умиру како би се поткопао развој Русије.

Шеф руске дипломатије је истакао да је курс изолације Русије доживео фијаско, јер Москва има подршку светске већине, чему сведоче бројни контакти председника Путина са страним колегама.

"Не прилагођавамо се концептима и шемама које предлажу друге земље, фокусирамо се на своје интересе, поштујући међународно право и водећи рачуна о интересима партнера, који су спремни да раде са нама. Западни део евроазијског континента све дубље тоне у економску, политичку и идеолошку кризу зарад лојалности хегемону", оценио је.

Лавров је истакао да је Вашингтон престао да говори о поразу Русије у Украјини.

"Пошто је такозвана контраофанзива пропала, САД су смислиле нову мантру - 'не дозволити да Путин победи', иначе ће освојити цео НАТО и тада се неће спасити ни Америка", навео је.

Како је додао, да би се одржао русофобични курс, "врши се атак на нашу заједничку историју, величају се Хитлерови сарадници, а Немачка, Италија и Јапан гласају против руске резолуције посвећене супротстављању величању нацизма".

"Посебну забринутост изазива чињеница да су Немачка, Италија и Јапан - бивше државе такозване Осовине, другу годину заредом гласале против резолуције којом се осуђује нацизам. Раније су били уздржани. То понашање Берлина, Рима и Токија доводи у питање искреност њиховог покајања за злочине против човечности почињене током Другог светског рата", подвукао је Лавров.

Односи Москве и Пекинга најбољи у историји

Лавров се осврнуо и на спољнополитичке односе Москве и Пекинга, истакавши да тај однос све више игра стабилизујућу улогу у међународној арени.

"Руско-кинески односи свеобухватног партнерства и стратешке интеракције тренутно се налазе у најбољем периоду у својој историји", истакао је Лавров.

Он је додао да не може да се прецени улога богатог, поверљивог дијалога на највишем нивоу, као и да су само ове године одржана два руско-кинеска самита. 

Израелски методи против Хамаса неприхватљиви

Лавров је навео да Русија не може да прихвати израелске методе против палестинског покрета Хамас као прихватљиве, од којих највише пати цивилно становништво. 

"Русија је осудила нападе Хамаса, али након израелских напада однос жртава међу терористима и цивилима у Појасу Газе је један према један", истакао је.

Русија никада неће пристати на споразуме који задиру у безбедност Израела, али се истовремено мора створити независна палестинска држава, у границама из 1967. године, у складу са раније усвојеним резолуцијама УН, са престоницом у Источном Јерусалиму, која ће у миру и добросудству живети са Израелом, указао је шеф руске дипломатије.

Од тога су данас далеко јер Вашингтон није у стању да сам или са савезницима, тајно од других, како то сада ради, створи конкретну и одрживу концепцију стварања палестинске државе, оцењује руски министар.

"Једини начин да се проблем реши до краја је да се спроведе међународна конференција на којој ће учествовати свих пет сталних чланица СБ УН, представници Лиге арапских држава, Организације исламске сарадње као и представници Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива", истиче руски министар.

Он је додао да је ситуација у Појасу Газе ужасна и да Израел сравњује стамбена насеља са земљом.

"Израел верује да има право да уништи Хамас на било који начин. Видимо какве су последице ткаве политике. Заправо, квартови се сравњују са земљом, већ је страдало више од 18.000 цивила, ова цифра се повећава сваким даном, две трећине су жене и деца", прецизирао је.

Лавров је нагласио да је задатак УН о ситуацији у Гази да заустави крвопролиће, обезбеди поштовање свих норми међународног хуманитарног права и спречи неселективно гранатирање.

image