Србија и Балкан

Приштинске финансијске институције о затварању Поштанске штедионице: Нису имали дозволу

У саопштењу се тврди да ни једна финансијска институција не може да ради без важеће дозволе коју је издала тзв. централна банка "Косова"
Приштинске финансијске институције о затварању Поштанске штедионице: Нису имали дозволу© TANJUG/ BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA

Поводом затварања шест експозитура Банке Поштанска штедионица на северу, централна банка привремених приштинских институција поручује да рад банака и финансијских институција без дозволе и овлашћења представља "незакониту и недозвољену радњу".

"Обавештавамо вас да је према важећем законодавству о раду, рад финансијских институција без дозволе незаконит и недозвољен. Тачније, то је у супротности са законом о ЦБК, законом за банке, микрофинансијске институције и небанкарске финансијске институције и законом за платни систем, као и релевантним регулаторним инструментима", саопштили су из тзв. централне банке "Косова" за "Телеграфи".

У саопштењу се тврди да ни једна финансијска институција не може да ради без важеће дозволе издате од "ЦБК", те да може да ради само институција коју је овластила "ЦБК".

Наглашава се да је дужност тзв. централне банке одређена законским овлашћењима која, између осталог, подразумевају да регулише, лиценцира и надгледа финансијске институције.

"Због тога ЦБК не може да коментарише рад институција за спровођење закона, али је спремана да сарађује са државним институцијама у спровођењу законитости у земљи према законским овлашћењима", наводи се у саопштењу.

Полиција тзв. Косова је у понедељак са пушкама и панцирима упала у експозитуре Поштанске штедионице у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

Према саопштењу полиције тзв. Косова, током акције су заплењена документа, као и око 1.600.000 евра, око 74.700.000 динара, око 19.500 франака, око 13.800 америчких долара, око 40 аустралијских долара.

image