Србија и Балкан

ЕУ о затварању експозитура Поштанске штедионице на КиМ: Акција Приштине угрожава преговоре

Портпарол ЕУ Петер Стано је навео у саопштењу да ова операција доказује да косовске власти дају приоритет "једностраним и некоординисаним акцијама више него сарадњи са пријатељима и савезницима"
ЕУ о затварању експозитура Поштанске штедионице на КиМ: Акција Приштине угрожава преговоре© ТANJUG/ BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA

Европска унија данас је изразила забринутост због акције тзв. косовске полиције у експозитурама Поштанске штедионице на северу КиМ, наводећи да затварање и конфискација тих канцеларија, без претходне најаве или координације неколико дана након дијалога у Бриселу, представљају ескалацију и противне су духу нормализације односа.

Како је портпарол ЕУ Петер Стано навео у саопштењу, ЕУ је са забринутошћу приметила полицијску операцију у канцеларијама Поштанске штедионице на северу КиМ и оценио да ова операција доказује да косовске власти дају приоритет "једностраним и некоординисаним акцијама више него сарадњи са пријатељима и савезницима".

"Затварање и конфискација ових канцеларија без претходне најаве или координације и само неколико дана након последњег састанка у оквиру дијалога, који је такође покрио питање просторија Поштанске штедионице, ескалирајуће је и противно је духу нормализације и подрива добру вољу Косова за постизање нормализације односа кроз дијалог", поручио је Стано.

Он је додао да су "опет некоординисане акције једне од страна угрозиле спровођење Споразума на путу ка нормализацији".

Истакао је и да ова операција косовске полиције угрожава и текуће преговоре о привременом решењу за људе на које негативно утиче уредба тзв. Централне банке Косова о готовинском пословању.

Стано је оценио да ће овакав потез, у сталном одсуству одрживих алтернатива, имати негативне ефекте на свакодневни живот и услове живота Срба на КиМ и других заједница које испуњавају услове за финансијске трансфере из Србије.

"Операција у понедељак поново доказује да косовске власти дају приоритет једностраним и некоординисаним акцијама, а не сарадњи са својим пријатељима и савезницима", поручио је Стано.

Он је додао да је предвиђено да се статус свих структура и служби које подржава Београд реши у оквиру дијалога који води ЕУ, у вези са успостављањем Заједнице српских општина.

"ЕУ апелује на Косово и Србију да се врате за преговарачки сто и да се сагласе са најновијим компромисним предлогом који је изнео посредник ЕУ и који омогућава квалификованим корисницима да примају финансијске трансфере из Србије", поручио је Стано.

Он је, претходно, на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање Танјуга како ЕУ коментарише овај упад тзв. косовске полиције и шта планира да уради тим поводом, рекао да је то догађај који "никако није од помоћи".

image