Водич за завршни испит: Када почиње, шта је све забрањено и које предмете полаже највише осмака

У Министарству просвете кажу да су тестови за полагање завршног испита припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и посебне кутије и да су спремни за дистрибуцију која ће се одвијати по посебном распореду

Ученици осмог разреда полагаће малу матуру 17, 18. и 19. јуна у матичним основним школама, а у Министарству просвете наводе да се припреме одвијају несметано и у року. У Министарству кажу да ће првог дана, у понедељак 17. јуна осмаци радити тест из српског, односно матерњег језика, дан касније, 18. јуна решаваће тест из математике, док ће у среду 19. јуна полагати предмет по избору.

"У овом тренутку осмаци се полако приближавају крају наставне године, у школама се реализује подршка ученицима у циљу постизања бољих резултата", навело је Министарство.

Објашњавају да тестови садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда дефинисаних на три нивоа – основном, средњем и напредном нивоу. Такође, припремљено је и детаљно стручно упутство о спровођењу завршног испита за све учеснике, укључујући и ученике и родитеље.

"Тестови за полагање завршног испита су припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и посебне кутије. Они су спремни за дистрибуцију која је по посебном распореду", потврдило је Министарство.

Од прошле године, ђаци уместо комбинованог теста полажу предмет по избору, а могли су да се определе између биологије, историје, географије, физике и хемије.

"Прво изјашњавање ученика, када је одабир предмета у питању, било је у децембру. Ученицима смо омогућили да и након завршетка пробног испита промене предмет", навело је Министарство.

Према ранијим подацима Министарства просвете, у овој школској години највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

У Министарству кажу да се завршни испит спроводи у исто време на читавој територији Србије у трајању од три дана.

"Испит почиње тачно у 9, а траје до 11 сати. Уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута. Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута",  наводе из Министарства просвете.

У Министарству истичу да на завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Како се наводи, у средњим школама има довољан број места за све ученике.