Србија и Балкан

Мали матуранти пред генералном пробом: У подне почиње тест из математике

Осмаци сутра, у суботу, од 9 сати полагати тест из српског језика, а након тога тест по избору
Мали матуранти пред генералном пробом: У подне почиње тест из математике© Stefano Guidi / Contributor

Ученици осмих разреда основних школа у Србији данас започињу генералну пробу мале матуре, а прво ће, у 12 сати, полагати пробни тест из математике.

Они ће у суботу од 9 сати полагати тест из српског језика, а у после тога полажу тест по избору.

Када је изборни тест у питању, осмаци су највише бирали географију (40 одсто) и биологију (36 одсто), затим следе историја (10 одсто) и хемија (7,6 одсто), и најмање физику (6,4 одсто).

Према Календару активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања и васпитања за школску 2023/2024 и уписа ученика у средњу школу за школску 2024/2025, предвиђено је да анализа пробног завршног испита буде од 25. до 29. марта.

Током генералне пробе, осмаци ће имати прилику да се упознају са комплетном процедуром полагања мале матуре која ће бити одржана у 17. до 19. јуна.

На самој малој матури, осмаци ће прво полагати српски језик, затим математику, а на крају, 19. јуна, тест по избору.

До 5. априла ће бити сумирање резултата пробног завршног испита у школи и провера тачности изјашњења ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту и то на званичном сајту Моја средња школа и непосредно у школи.

Предмет који ће се полагати на трећем испиту, према календару активности, може се променити након завршетка пробног завршног испита од 8. до 11. априла и то искључиво у матичној  школи.

Према подацима портала Моја средња школа, за завршни испит на крају основног образовања и васпитања у школској 2023/24 евидентирана је 64.871 пријава по редовном програму и 1.912 пријава по посебном програму образовања одраслих.

image