Србија и Балкан

Куртијев "папир" за улазак тзв. Косова у ЕУ: Упирање прста у Београд и Москву

Парадоксално је и да се у документу хвали и устав тзв. Косова који "даје једне од најнапреднијих гаранција мањинских права које су тренутно на снази на европском континенту", док Уставни суд руши Бриселски споразум
Куртијев "папир" за улазак тзв. Косова у ЕУ:  Упирање прста у Београд и Москву© Unsplash

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти нада се да ће украјинско-руски сукоб и стално упирање прста у Београд због веза са Москвом "погурати" кандидатуру лажне косовске државе за чланство у ЕУ, коју планира да поднесе средином децембра. 

На тим антируским и антисрпским елементима базира се "позициони папир" који је Приштина припремила да достави Бриселу уз апликацију за добијање статуса кандидата, пишу "Вечерње новости" које су имале увид у текст документа. Курти се нада да би позитиван одговор ЕУ убрзао и постизање договора са Бриселом.

"Док је Србија у процесу приступања ЕУ и паралелно наставља дијалог, процес приступања Косова ЕУ је блокиран. Ова асиметрија је штетна за процес дијалога и требало би је што пре решити. Давање опипљиве перспективе будућег чланства Косову значајно ће помоћи овом процесу, подстицањем добросуседских односа и сарадње", наводи се у папиру Приштине.

У документу се позива на то да је тзв. Косово "остало једина земља на Западном Балкану која од Солунског самита 2003. није поднела захтев за чланство". Иако не испуњавају ниједан услов за добијање статуса кандидата, Курти шансу види у томе што су "одмах осудили руски агресорски рат и подржали интегритет и суверенитет Украјине". 

Док на терену спроводи терор над Србима и крши међународне споразуме, Приштина у "позиционом папиру" наводи како је "Косово спремно да имплементира правне тековине ЕУ" и да је "позитиван пример у региону и снажно напредује у борби против корупције, организованог криминала и поштовању људских права", пишу "Новости". 

Парадоксално је и да се у документу хвали и устав тзв. Косова који "даје једне од најнапреднијих гаранција мањинских права које су тренутно на снази на европском континенту", док Уставни суд руши Бриселски споразум, оцењује београдски лист. 

Курти је вероватно охрабрен одлуком ЕУ да се покрене визна либерализација, али би кандидатура за чланство ипак могла да буде превелики залогај, тврде саговорници листа и подсећају да је за то потребна једногласност свих чланица ЕУ, укључујући и њих пет које нису признале Косово

Врло вероватно да би против биле и неке чланице које су признале Косово, попут Мађарске. 

То што се Курти узда у "украјински сценарио", то јест да се за Приштину донесе политичка одлука о кандидатури по убрзаном процесу, такође није реално, јер је Украјина међународно призната држава, за разлику од тзв. Косова, пишу "Новости". 

image