Србија и Балкан

Европа дала нови рок: Визна либеризација за "Косово" од новембра 2023?

Чешко председавање, како наводи Радио Слободна Европа, има за циљ да визна либерализација буде једна од "светлих тачака" на самиту ЕУ-Западни Балкан који ће бити одржан у Тирани, 6. децембра
Европа дала нови рок: Визна либеризација за "Косово" од новембра 2023?www.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Чланови радне групе Европске уније (ЕУ) за визе су, чини се, приближили ставове и постигли сагласност о компромисном тексту, према којем ће визна либерализација за тзв. Косово ступити на снагу најкасније 1. новембра наредне године, и у случају да до тог датума дигитални систем ЕТИАС не буде потпуно фукционалан.

Према позуданим изворима са састанка, ова формулација је задовољила све стране, које су биле подељене у две групе: групу коју је предводила Француска а која је инсистирала да визна либрализација буде директо повезана са ЕТИАС-ом и другу групу која је сматрала да тзв. Косово не може да претрпи последице ако ЕТИАС до тада не буде  оперативан, пише Радио Слободна Европа.

Радна група експерата држава чланица ЕУ се по други пут састала у четвртак, 10. новембра у покушају да се постигне сагласност о коначном тексту за визну либерализацију за тзв. Косово.

На првом сусрету који је одржан 13. октобра, Француска је затражила да визна либерализација буде директно повезана са системом ЕТИАС.

Чешко председавање Европском унијом би требало да састави нови нацрт текста који би убрзо требало да буде усвојен тзв. тихом процедуром. Ради се о поједностављеној писаној процедури према којој се сматра да је акт усвојен на крају рока који одреди Председништво, осим ако се томе противи нека држава чланица.

Није познато какву ће прецизну формулацију саставити чешко председавање, али је извесно да ће се споменути и ЕТИАС, али и крајњи рок (први новембар) за ступање на снагу визне либерализације, како би се избегло ново одлагање укидања безвизног режима, ако ЕТИАС до тада не буде функционалан.

Процедуре које следе

Након истека рока за тиху процедуру, која подразумева усвајање текста, визна либерализација прелази са експертског на политички ниво, почев од амбасадора држава чланица ЕУ. Око овог питања требало би да расправљају крајем новембра.

Након тога би требало да буде одржан такозвани триалог у коме учествују све три институције ЕУ: Европска комисија, Европски парламент и Савет ЕУ.

На крају, ову одлуку би гласањем требало да одобре Европски парламент и Савет министара ЕУ где се одлука доноси квалификованом већином, што подразумева 55 одсто држава чланица које одржавају 65 одсто целокупног становништва ЕУ.

И даље се рачуна на довољну политичку вољу која ће омогућити окончање свих формалних процедура до децембра ове године.

Чешко председавање, како наводи Радио Слободна Европа, има за циљ да визна либерализација буде једна од "светлих тачака" на самиту ЕУ-Западни Балкан који ће бити одржан у Тирани, 6. децембра.

Шта је ЕТИАС и када би могао да ступи на снагу?

ЕТИАС је, иначе, систем за давање овлашћења за путовање у оне земље Европске уније које припадају шенгенском простору. Коначну одлуку о преласку спољне границе доноси држава чланица ЕУ прве дестинације.

ЕТИАС ће спровести такозвани скрининг пре путовања путника који уживају безвизни приступ Шенгенском простору, и на тај начин ће омогућити државама чланицама да ускрате дозволу путницима за које сматрају да представљају безбедносну претњу, ризик у смислу ирегуларне миграције или јавног здравља. Да би прешли спољну шенгенску границу, путници без визе ће морати да имају важећу путну исправу и ЕТИАС овлашћење.

ЕТИАС је одобрен 2018. године, али је стављање овог система у функцију у неколико наврата одложено. ЕУ рачуна да би могао постати операционалан до краја 2023. године.

image