Србија и Балкан

Шта то зближава тзв. Косово и Украјину? Непријатељство према Србији и Русији

Док Кијев покушава да приволи себи било кога ко није равнодушан због слабљења подршке која долази са Запада, Приштина јача сарадњу са Украјином, трудећи се у исто време да не подсећа на чињеницу да Кијев није признао независност тзв. Косова
Шта то зближава тзв. Косово и Украјину? Непријатељство према Србији и РусијиGetty © NurPhoto / Contributor

План о сарадњи Приштине и Кијева заснива се на њиховом непријатељству према Москви и Београду, објаснио је за "РИА Новости" неименовани дипломатски извор на Балкану.

Он је подсетио да је у априлу бивша министарка спољних послова твз. Косова Мелиза Харадинај-Стубла током састанка са шефом Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Кирилом Будановим изјавила да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти планира да ојача билатералну сарадњу са Украјином у безбедносној сфери. 

"Она сматра да Приштина посебно цени богато искуство украјинских специјалних служби у диверзантским акцијама против Русије, јер њега могу искористити косовски Албанци за организовање операција против Србије и српских структура у покрајини", објаснио је извор.

Како је рекла тада Харадинај-Стубла, на КиМ би можда могао да се организује центар за обуку диверзантско-извишачких група, а извор "РИА Новости" објашњава да, услед слабљења подршке која долази са Запада, Зеленски и његова клика покушавају да придобију било кога ко није равнодушан, док се у исто време Приштина труди да не подсећа на чињеницу да Кијев није признао независност тзв. Косова.

"Косовске власти рачунају да ће им кијевски режим помоћи да разместе поменуту базу и организују обуку и вежбе. Истовремено, косовски Албанци су изразили спремност да обезбеде одговарајућу инфраструктуру која ће се користити у интересу ГУР-а", каже неименовани дипломата.

Он даље подсећа и да је сада бивша министарка тзв. Косова јавно подржала Владимира Зеленског.

"Овај корак представља још једну фазу зближавања Приштине и Кијева на основу непријатељства према Русији и Србији и он се подудара са почетком испоруке косовске војне технике за потребе Оружаних снага Украјине", истакао је.  

Министар одбране тзв. Косова Ејуп Маћедонци потврдио је раније да су у Украјину већ стигли тактички камиони и оклопна возила, док је слање муниције у припреми, подсећа извор "РИА Новости".

image