Србија и Балкан

Антируска изложба у Приштини: Како тзв. Косово даје "наду у будућност Украјине"

Све је чвршћи фронт који заједнички формирају ривали Србије и Русије
Антируска изложба у Приштини: Како тзв. Косово даје "наду у будућност Украјине"© Ferdi Limani/Getty Images

У данима док Запад покушава да прогура резолуцију о геноциду у Сребреници а да "Косово" по сваку цену учлани у Савет Европе, Украјина, један од главних западних штићеница покушава да развије све тешње везе, како са Сарајевом тако и са Приштином.

Након што су украјинске жене које трагају за несталим члановима породице, размениле "искуства" са Мајкама Сребренице, у Приштини је отворена изложба под називом "Украјина:ратни злочин", која, како пише, ко други него Радио слободна Европа "баца светло на општу инвазију на Украјину коју је покренула Русија 24. фебруара 2022. године".

Аутор једне од фотографија, америчко-украјински фотограф Брендан Хофман уверава како "прича о Косову, земљи која се суочила са ратом пре 25 година", даје много наде за будућност Украјине.

"Било ми је важно да научим о паралелама, кроз шта је ова земља прошла пре 25 година и шта се сада дешава у Украјини. Сада је Косово независна, мирна земља. То ми даје велику наду за будућност Украјине", рекао је фотограф.

Једина паралела, коју је, међутим, могуће направити између два случаја, јесте то што су и Србија и Русија, у оба случаја без обзира на правду и истину и све оно што је њихов народ трпео проглашене за злочинце. Као и у случају "Косова" због чијих је албанских сепаратиста читава НАТО алијанса покренула агресију против Србије, и због Украјине је Запад исто тако чопоративно започео прокси рат против Москве.

За кустоскињу изложбе Светлану Бачеванову ове фотографије су важни документи.

Бачеванова је из Бугарске и радила је као фоторепортер током рата на Косову. Она каже да је "снимила фотографије које су коришћене као доказ о ратним злочинима на Косову". По свему судећи њеном објективу су успешно измицали докази о злочинима ОВК терориста.

Украјина и приштинске власти у последње време све су блискије, што не чуди, исто као што не чуди ни изненадно интересовање Украјинки за дешавања у Сребреници. Сребреница и Косово увек су "у причи" када Србе треба прогласити злочинцима, као што се Украјина користи не би ли се као "крвници" приказали Руси. Ништа то и не чуди, знајући да је Запад, односно НАТО финансијер и покровитељ како приштинског, тако и кијевског и сарајевског режима.

Изложба "Украјина: ратни злочин" већ је приказана у Тирани, а следеће станице биће Скопље, Београд и Софија.

image