Србија и Балкан

Вучић на ГС УН: Зашто подносиоци резолуције не говоре о геноциду који су њихове државе починиле

Председник Србије је упитао западне земље зашто су претиле оним чланицама које нису хтеле да гласају за резолуцију, тврдећи да неће добити помоћ по другим питањима
Вучић на ГС УН: Зашто подносиоци резолуције не говоре о геноциду који су њихове државе починиле© FOTO TANJUG

Резолуција о Сребреници је веома политизована, рекао је председник Србије Александар Вучић у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Говорећи против резолуције није лако из неколико разлога. Шта год радите, велики моћници ће вас оптужити да негирате злочини. Када је сва морална правда у њиховим рукама, они ће да вас оптуже да потцењујете (злочин)... Желео бих да разоткријем ову неистину и лажни разлог за предлагање ове резолуције", казао је Вучић.

Председник Србије је одао почаст свим жртвама пре него што је наставио говор.

"Тешко је говорити после Немачке, најмоћније земље у Европи, која мисли да је у реду да даје моралне придике другима. Зашто позивам све у овој соби да гласају против овога? То је високо политизована резолуција", рекао је Вучић.

Он се запитао зашто се она доноси.

"Под један, они су говорили о појединачној кривици, а ја вас питам, ако је то тако, зашто се онда подноси резолуција? Појединачна одговорност је већ одређена, и сви одговорни су осуђени на затвор. Нема имена појединаца у резолуцији, све су општа места", додао је Вучић.

Он се запитао чему онда то када постоји резолуција из 2015. која осуђује геноцид уопште.

"Под два, они говоре о помирењу. Да ли ће ова резолуција то донети, не само овде, него у земљи на коју се односи, БиХ? Не, неће. У региону? Неће ни ту. Питам представника Немачке зашто су скривали све припреме за ову резолуцију? Зашто нема инклузивности у овој резолуцији? Када се припремала резолуција о Руанди, то је било учињено на транспарентан начин", казао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да је резолуција о Руанди имала подршку Афричке уније и свих других земаља.

"Знате шта се заиста десило у СБ УН 24. марта, када смо хтели да дискутујемо о бомбардовању Србије 1999? Рекли су нам: 'Не гледајте у прошлост, гледајте у будућност.' Два дана након тога открили смо да спремају ову резолуцију која се односи на догађаје од четири године пре бомбардовања. Када имају политичке потребе, онда могу отићи даље у прошлост. Али, када неко други говори о прошлости, онда чињенице не значе ништа", рекао је Вучић.

Он се запитао зашто се о томе говори у овом тренутку, и зашто подносиоци резолуције не говоре о геноциду које су њихове државе починиле.

"Они су почели да говоре о Холокаусту. То је једини геноцид који су препознале УН, а њега је починила земља која је аутор ове резолуције овде.

Вучић је додао да је требало препознати све друге чинове који се сматрају геноцидом у складу са Резолуцијом из 2015, укључујући геноцид против српског народа у Првом светском рату, где је Србија претрпела највеће жртве, а за шта вероватно многи нису чули.

"У Другом светском рату, били смо међу реткима у Источној Европи који су били против нациста, и платили смо велику цену. Убијено је више од милион Срба, што од стране Немаца, што од стране Хрвата. Зашто нису кренули са тиме? Зато што им треба ова резолуција у овом тренутку. Нећу говорити о Гази и другим проблемима, али нико не би требало да потцењује људе у овој просторији, јер ће сви разумети све", рекао је председник Србије.

Он се осврнуо на изјаве генералног представника да подједнако жалимо за жртвама свих страна.

"Зашто то нисте ставили у резолуцију? Нема такве реченице у њој, а знате ли зашто? Зато што не мисле заиста тако, и зато што о томе нису хтели да дискутују ни са ким другим. Да ли ће ова резолуција ујединити БиХ? Да ли ће то довести до подела? Да. Поделе ће постајати све дубље. Да ли ће она обезбедити мир у будућности? Јако сумњам у то. Мораћемо да радимо на одржавању мира и стабилности, и ми ћемо то учинити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да зна шта ће бити коначни резултат.

"Али питам моћнике, велике, и неко би могао рећи арогантне: Зашто вам је потребно да извршите толико велики притисак на чланице УН, само због једне мале земље попут Србије? Зашто сте претили оним чланицама које нису хтеле да гласају за резолуцију, тврдећи да у супротном неће добити вашу помоћ по другим питањима? Да ли су то европске, демократске вредности? Или сте мислили да нећу моћи да говорим о томе", запитао се Вучић.

Он је рекао да има десетине примера.

"Па ипак, видите да постоји једна мала земља на Балкану, која се не боји да гласно каже да ћемо гласати против ове резолуције, јер ће она на крају отворити Пандорину кутију. Ви ћете, драги колеге, да се суочите са десетинама оваквих резолуција, а онда ћу вас питати како ћете објаснити да су ужасна убиства, масакри, злочини мањи? Како је убијање 8.000 људи горе од убијања 20.000.000 људи у Другом светском рату? Или убијање десетине хиљада Срба у Другом светском рату, укључујући школарце из Крагујевца", истакао је председник Србије.

Он се такође запитао зашто су усвојени амандмани.

"Само да сакријете истину о резолуцији? Да кажете да она није против држава, народа? Али већ смо имали све пресуде, све је готово. Сада поново отварате ране. Зашто, зато што је некоме то политички требало. Нема других разлога. Понављам, лично сам ишао у Сребреницу да се поклоним и да положим цвет, и умало сам линчован. И дан после, пружио сам руку онима који су то организовали", напоменуо је Вучић.

Председник Србије је рекао да доношење резолуције није о помирењу.

"Ово је нешто што ће отворити старе ране и изазвати потпуни политички хаос, не само у нашем региону, већ и овде. На крају хоћу да вам поклоним нешто, уважени председниче. Знам да не могу да подигнем своју заставу, заставу храбрих. Донећу је Вама. Ми припадамо поносној нацији која се увек бранила и то радимо и данас. Међутим, данас не бранимо само себе, већ и свет и принципе међународног права. Позивам чланице да гласају против ове резолуције. Хвала вам", закључио је Вучић.

image