Србија и Балкан

Резолуција направила поделе међу муслиманским земљама: Како је исламски свет гласао о Сребреници?

Нешто више од половине већински муслиманских земаља је подржало резолуцију о Сребреници, док је њих 21 било против, суздржано или није гласало
Резолуција направила поделе међу муслиманским земљама: Како је исламски свет гласао о Сребреници?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Резолуција о Сребреници поделила је исламски свет, на исти начин на који је поделила и читаву Генералну скупштину Уједињених нација.

Од 44 већински муслиманске државе чланице УН (не рачунајући балканске државе БиХ и Албанију), 23 су гласале за усвајање резолуције, три су биле против, девет је било уздржано док девет њих није гласало.

Међу земљама које су гласале "за" истичу се Турска, Саудијска Арабија, Иран, Ирак, Египат, Пакистан, Бангладеш и Индонезија.

Против резолуције гласале су само три већински муслиманске државе, а то су Сирија, Мали и Комори.

Међутим, било је више уздржаних и земаља које нису гласале. Међу суздржанима се налазе Уједињени Арапски Емирати, Казахстан, Алжир и Бахреин док, између осталих, Азербејџан, Мароко и Узбекистан нису гласали.

Представници исламских земаља су своја обраћања махом користили како би се осврнули на хуманитарну кризу у Појасу Газе. Међутим, различите државе су на различите начине тумачиле улогу ове резолуције у том сукобу.

Државе које су гласале "за" углавном су позивале УН да "спрече понављање геноцида, овог пута у Гази", док су оне које су биле суздржане наглашавале да нацрт резолуције није сачињен консензусом, као и да би оваква документа не би требало усвајати прегласавањем.

Израел није гласао о резолуцији и није подржао њено усвајање.

Сирија критиковала пристрасност резолуције, Иран упозорио на ситуацију у Гази

Представник Сирије, која је једна од исламских држава које су гласале против, оштро је осудио "пристрасну" резолуцију, наглашавајући да она представља "политизацију људских права и инструментализацију међународних тела".

Он је рекао да не може да подржи резолуцију која би дестабилизовала регион Балкана, наглашавајући да "неке од земаља коспонзора данас помажу Израел, који крши људска права у Гази".

Представник Ирана, који је гласао за резолуцију, осудио је злочин у Сребреници, али и критиковао политику западних држава према рату у Гази.

"Иран јасно одбацује катастрофалне злочине, пре свега ужасне догађаје из Сребренице. Наш глас за резолуцију исказује нашу подршку и симпатије жртвама геноцида у Сребреници", рекао је представник Ирана.

Он је такође "одао пошту иранским мученицима који су погинули током пружања помоћи народу БиХ током тих несрећних догађаја".

Представник Ирана је оптужио западне земље и НАТО да су, како тврди, "гурнуле Сребреницу у катастрофу", додајући да су коспонзори ове резолуције данас одговори за хуманитарну катастрофу и глад у Појасу Газе.

Представник Уједињених Арапских Емирата је рекао да је "оно шта се десило у Сребреници био геноцид. То је чињеница коју су утврдили највиши међународни судови", додајући да су "УАЕ доследно стајали у солидарности са нашом браћом и сестрама у БиХ".

Међутим, та земља није гласала због "постојања озбиљне сумње око тајминга и процеса око резолуције", као и због политизације читавог процеса.

Азербејџан такође није гласао за резолуцију, а његов представник је рекао да "обезбеђивање правде за жртве тражи најшири консензус и пажљиво планирање и преговоре".

Египат је такође осудио исхитрено доношење резолуције, али је ипак гласао за њено усвајање. 

image