Србија и Балкан

Медији о усвајању резолуције о Сребреници: Србија дигла глас против

Док је за БиХ реч о историјској победи у УН, бројни медији преносе оцене да ће спорна резолуција распламсати тензије на Балкану
Медији о усвајању резолуције о Сребреници: Србија дигла глас противGetty © Photo by Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Регионални медији усвајање необавезујуће резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација пропратили су без анализа резултата гласања који указују да је спорну резолуцију подржало мање од половине чланица УН, то јест да је против и уздржаних било више (87) од оних који су гласали "за" (84) земље, док се чак 22 земље нису ни изјасниле.

У Босни и Херцеговини, очекивано уколико се има у виду да је одатле и кренула иницијатива о резолуцији којом се српски народ жигоше га геноцидан, истакли су да је реч о историјској победи, али и пренели изјаве својих политичких лидера, пре свега амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, који је, у изјави за сарајевски портал "Кликс", открио да је на овој резолуцији, коју је предложио без сагласности Председништва БиХ, рађено 12 месеци.

Такође, сви медији у Федерацији су пренели и фотографије председника Србије Александра Вучића огрнутог српском заставом, као и његово упозорење да је резолуција поделила не само регион већ и Уједињене нације.

У Републици Српској је позитивно оцењен резултат гласања, те констатовано да је изгласавање било очекивано, као и то да ће последице ове ситуације бити врло брзо видљиве.

У Северној Македонији се преносило и да су у Београду и Косовској Митровици формирале колоне возила у знак подршке председнику Вучићу.

Светске новинске агенције и медији, уз информацију о изгласавању резолуције, оценили су да је Србија против исте дигла снажан глас.

Италијанска "Анса" је пренела да Србија сматра да Запад резолуцијом поново распламсава тензије на Балкану, док је грчки лист "Авги" објавио и наводе дипломатских извора да није право време за резолуцију, јер може да пошаље поруку која не промовише регионално помирење и перспективу приступања Балкана Европској унији, као и Вучићеву молбу "браћи Грцима да се уздрже".

Руски ТАСС је пренео оцену амбасадора РФ при УН Василија Небензје, који је рекао да спонзори резолуције гурају БиХ у конфронтацију, не обазирући се на цену коју је платила током грађанског рата деведесетих када је страдало 100.000 људи, као и да жртве тог рата нису били само Бошњаци, већ и Срби и Хрвати.

Британски Ројтерс пренео је да су након усвајања резолуције у градовима широм Србије и Републике Српске грађани изашли на улице, носећи заставе и транспаренте "Ми нисмо геноцидни народ, ми памтимо". 

Амерички АП је пренео је да су се предлагачи надали да ће имати најмање 100 гласова, као и да је то одраз забринутости многих земаља о утицају гласања на напоре за помирење у дубоко подељеној БиХ.

Холандски "НЛ тајмс" подсетио је да је Међународни суд правде пресудио 2007. да се у Сребреници догодио геноцид, али да Србија није крива.

Вест о усвајању резолуције пренели су и бројни албански медији, "Ал Џазира", "Глас Америке", Франс24...

image