Србија и Балкан

Вучић: Људи су сити превара и лажи ових великих који неретко долазе са Запада

Суочили смо се са Колективним западом који нас је потценио, рекао је председник
Вучић: Људи су сити превара и лажи ових великих који неретко долазе са Запада© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, гостујући на ТВ Прва, да нема никакве сумње да смо у готово немогућим условима успели да урадимо оно што је било највише могуће за нашу земљу. 

Мислим да постоји погрешно тумачење у оба ентитета БиХ, али и јавности у Србији, овога што се догодило, рекао је председник. Овом резолуцијом су постигли само нове поделе, зло и отворену мржњу, додао је.

"Ми смо се суочили са најтежом темом. Ми смо се суочили са предлогом Немачке који је та земља најснажније гурала, и Аналена Бербок, нема никакве сумње, директно против виталних интереса српског народа. Против нас је био читав Колективни запад. Очекивали су да ће то бити готово једногласно донето. Очекивали су да ћемо ми имати можда осам гласова против и двадесетак уздржаних, кад је Русија имала седам гласова. Рачунали су да је то рутински и да ће тиме још једном показати да могу да победе Русију. Потценили су нас", рекао је Вучић.

Од 191 који су имали право гласа, 107 није гласало "за". "За" је гласало 43,5 посто чланица УН, односно 84 земље, рекао је и додао да је у питању "јединствен случај" и да су триковима намештали да би могли да имају просту већину од оних који су за и против.

Тема је била таква да нико неће да буде против, осим наших највећих пријатеља, рекао је Вучић и захвалио се нашим пријатељима - Белорусији, Мађарској, огромном броју земаља из Африке, Латинске Америке, Азије...

Организација исламске конференција има 57 чланица плус Колективни запад, сви они су били против нас, а погледајте резултат. У Арапској лиги је 11:11, рекао је он.

Председник је рекао да за две европске земље лично зна који министар је кога звао и претио и како су утицали на одлуку Украјине.

Вучић је рекао да није 107 земаља рекло да није било злочина, већ да је резолуција нешто што је исполитизовано, нетранспарентно, нешто што се ради против једне мале слободарске земље.

Подсетио је да многи критикују како су тобоже диктаторске земље биле на нашој страни и како је Иран после гласања одмах постао "демократски" и "добар" Западу.

"Извините, нисам знао да Кина није цивилизовани свет. А јесу ли јеменски Хути цивилизовани? Замислите Америку, Немачку и Јемен на истој страни. Како то када се сретнем са покојним Раисијем, кажу ми шта радим са диктатором. Али им не смета када са Ираном гласају против Србије. Нећу их потцењивати, то су озбиљне земље и народи. Али они којима сметају, сада их одједном узимају за озбиљно", рекао је он.

Убедљива победа у УН

"Наш је успех у томе што смо показали снагу на глобалном нивоу и што се показало да су људи сити превара и лажи ових великих који неретко долазе са Запада", рекао је Вучић и подсетио да ни у Сарајеву нема еуфорије већ су махом тужни, а у Србији озлојеђени.

"Кључно решење за проблеме на Балкану је да ми причамо међу собом. Немојте молим вас ви да нам одређујете, кад год су се Немци и Аустријанци мешали ми смо ратовали овде. И молим друге у региону, пре свега Бошњаке. У понедељак ћу причати са Бошњацима овде у Србији. Ми имамо једну земљу, морамо да гледамо у будућност", рекао је председник.

Морамо затворити отворене ране, не треба нам никакав сукоб, живећемо заједнички и за 50 и 100 година, рекао је он.

Тамо се радило само о једном народу, да наш народ прогласе за геноцидан. И на крају смо их убедљиво победили, рекао је Вучић објашњавајући зашто се огрнуо заставом.

"Ја сам желео да покажемо колико се поносимо својом заставом, српским родом, не вређајући никога. Ниједну ружну реч нисам рекао о Бошњацима или сребреничким жртвама. Све што су хтели је да Србији задају ударац", објаснио је.

Суштина је била да ми прихватимо да смо криви за све, да су у Јасеновцу убијани Хрвати, веровали или не. Ако мислите да претерујем, уопште не претерујем, то показују њихови научни скупови, рекао је Вучић. 

Он је поручио да се Србија не стиди свог народа и да се не плаши да се бори. "О српском свету никада нисам говорио, али да ли се стидим Срба било где у свету или региону? Не, поносим се њима. Видели сте наше жртве у УН. То су све амерички држављани, и били су поносни и срећни што су могли да дођу из свих делова Америке, да путују 10 сати, да нешто кажу о патњама свога народа", рекао је.

Када неко има подршку Америке, Немачке, Француске, Италије, Аустралије, Јапана и других земаља, и опет остане у дебелој мањини, онда значи да смо ми нешто озбиљно радили, рекао је Вучић и додао: "Лично сам причао са представницима 158 земаља, а са неким људима сам причао и по 14 пута. Огроман труд смо уложили".

Понашање суседа

Председник је рекао и да му је "најодвратније" било понашање Црне Горе.

"Нису ме разочарали, зато што сам то и очекивао. Рекао сам Спајићу да не морају да ме фолирају, да знам да ће гласати 'за'. Ми њима нећемо слати протестну ноту чак ни због тога што су гласали да смо геноцидан народ", рекао је Вучић и додао да га је најтеже погодио однос Северне Македоније.

"Највише сам уложио у односе са нашом македонском браћом, али то није фер. Показало се да је Грчка имала више кичме од Скопља, и то је тако. Црна Гора ме није чак ни погодила, погодила ме је због нашег народа. Али дозволите ми да кажем нешто. Црна Гора је 2006. рекла да желе да буду сами, не желе са нама и боље им је тако. Отишли су. Већ 2008. су признали Косово... Немам никакве илузије, они би гласали и за пријем Приштине у СЕ. И да вам кажем, Црна Гора никада неће донети резолуцију или било какав акт о геноциду у Јасеновцу. Тим предлогом су само хтели да купе пар дана, мислили су да ће се све заборавити. Они то не смеју да ураде", рекао је Вучић и додао да је његово искуство "ресурс Србије".

Рекао је и да се није ни секунде плашио да каже све што је рекао.

"Шта може да буде последица? Да не будем на власти, или нешто мало озбиљније. Па за 100 година ће бити у уџбеницима како су велике силе поражене од једне мале земље. Ово много значи за Глобални југ и све слободарске земље", рекао је председник.

Председник је рекао и да, што се ревизије тиче, никада неће победити. Он је нагласио и да је испало као да је неко ниподиштавао сребреничке жртве а то никоме није било циљ. "Само нисмо дали никоме да нас прогласи геноциднима".

Вучић је нагласио и да резолуција није имала везе са индивидуалном одговорношћу и да је за то надлежан суд.

Упозорио је да је овим гласањем отворена Пандорина кутија и да се то видело чак и на самој седници УН, а сада ће на дневни ред доћи геноцид над народима Совјетског Савеза.

"И како ћете да објасните да није геноцид убиство 22.000.000 људи? Немачка ће то одбити, неће ни дозволити да та резолуција дође на ред. Све им се срушило", рекао је.

Локални избори

Говорећи о локалним изборима, истакао је да је су они важни зато што нам предстоји Експо и најбржи раст.

"Било би добро да можемо да радимо синхронизовано, озбиљно и одговорно. Није нам потребан неозбиљан приступ, немамо времена за губљење", рекао је Вучић и обавестио јавност да је у марту просечна плата у Београду била 1080 евра, а најбрже је расла плата у Нишу.

"У сваком случају много морамо да радимо, и зато позивам људе да подрже листе 'Србија сутра'. Сутра идем у Чачак, прекосутра у Ваљево, да се обратим људима и кажем им зашто је то важно", рекао је он.

Поручио је грађанима да је важно да гласају за листу СНС, СПС, и других патриотских снага. "Ја не могу да радим ништа ако ми немамо већину. Ни у градовима, ни у републичком или покрајинском парламенту", рекао је он.

Вучић је рекао и да очекује да ће његов "патриотски блок" победити у 85 градова, Мађари у 3-4, а да ће се око 3 или четири водити битка са опозицијом.

Подсетио је да је у Србији могуће гледати и украјинске и руске и америчке и кинеске медије, и да такве земље нема у Европи, али да неки опет вичу да нема демократије. "Ето, чувена европска вредност да не смеш да посетиш Јасеновац", рекао је.

Ширење сукоба

Осврнувши се на упозорење мађарског премијера Виктора Орбана да Европа срља у рат, поновио је да се плаши да се приближавамо светском сукобу и да је крајње време да неко покуша да то заустави.

"Он има податке из НАТО које ја немам. Плашим се да је остало још мало времена да се заустави рат у Украјини. Плашим се да је воз из станице кренуо, и да то нико неће зауставити. Биће много теже и горе, и прети нам већа трагедија него у Другом светском рату. Приближава се велики светски сукоб, и мало ко има жељу да то заустави. Када ратна машинерија крене да се загрева, имате војно индустријске лобије који то појачавају, и то је тешко зауставити. Крајње је време да неко покуша да заустави то, а плашим се да идемо у катастрофу", рекао је Вучић.

image