Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: Две трећине света је на нашој страни

Више од две трећине света било је на нашој страни, рекао је председник Србије
Вучић из Њујорка: Две трећине света је на нашој страни© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима после гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији у Сребреници да је поносан на Србију.

Радили смо скоро два месеца даноноћно. Радили смо напорно, показали смо како се бори за Србију, рекао је он.

"Ово је велико изненађење за многе у сали, иако сам им рекао какве ће поделе ово да изазове, готово запрепашћење за многе у сали у УН. На крају, 87 оних који су били у сали нису гласали. У сваком националном парламенту то не би прошло. Поносан сам на Србију, оволико гласова Американци и Руси не могу да добију", рекао је Вучић.

Према његовим речима, по броју становника, више од две трећине света је било на нашој страни, који нису били за.

"Ако погледате тај распоред у броју становника, више од две трећине је било на нашој страни - они који су уздржани и против. Хоћу да се захвалим и Кини и Руској Федерацији, али и Емиратима. Никада ово Србија неће заборавити. Огромно хвала и нашој мађарској браћи. Словацима, Грцима, Кипранима који су се усудили да буду уздржани", рекао је он.

Захвалио се и афричким и азијским државама које нису гласале за резолуцију.

"У Јужној Америци колико сам видео сви су били уздржани, уз Венецуелу којој није дато право гласа. Уз нас нису били само Гвајана, Колумбија и Уругвај. Еквадор којем су данас дали право да гласа, неко је уплатио и онда су гласали против нас. И Чиле као коспонзор", навео је председник.

Према његовим речима, бар три земље су биле натеране да буду коспонзори, да потпишу, а на крају су били уздржани.

"Невероватно какви су притисци били и шта су им све радили. Ми смо се борили и верујем да смо својој земљи осветлали образ", рекао је председник.

"На жалост погрешно су радили они који су ово осмислили. Све су радили само да би поделе биле што веће и само да би унизили Србију. Ја желим да се захвалим народу. Овако уједињени, јединствени, овако када чинимо све заједно можемо и чуда да направимо. Ја мислим да су људи у Србији данас били поносни. Посебни поздрав нашем народу на Косову и Метохији, Србима у Републици Српској и Црној Гори", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да се први пут догодило да резолуција није једногласно донета. "Не само да није једногласно, него је уз значајно мањи број гласова. То није 84 према 87, него 84 према 107. Јер 20 њих који су напустили су образлагали и рекли зашто напуштају. Између осталих Азербејџан и неке друге земље. Дакле 107 земаља није желело да се сагласи са њиховим предлогом. А да вам не причам како је дошло до ових 84, од којих би реално гласало 60 њих, можда ни толико. Тако што су их притискали, претили, све оно што сам рекао. Детаљи ће испливавати", рекао је Вучић.

"Ја сам вечерас овде завршио каријеру. Многе ми ствари неће опростити, ово је било ексер у сандуку. Урадио сам све заједно са овим људима који су се борили за нашу Србију. Они су урадили све да нас понизе, а ми смо се винули у висине. Ја не могу да кажем да смо ми победили, јер су такве процедуре, али је сваком јасно какав је стварни резултат. Ми смо наш народ винули у висине", рекао је.

Сутра морамо да наставимо да радимо, да се спремамо за Експо. Ја ћу разговарати и са Бошњацима у Србији - ми имамо једну земљу и морамо да је градимо заједно, рекао је Вучић.

image