Преминуо директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић

Ковачевић је био директор Републичког завода за статистику од 2015. године

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић преминуо је јутрос, потврђено је Танјугу.

Ковачевић је био директор Републичког завода за статистику од 2015. године.

Миладин Ковачевић рођен је 1952. у Гацку (БиХ). Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду – Одсек за математику, општи смер и математичке структуре 1976. године. Магистрирао је на Економском факултету у Загребу 1978. Докторску дисертацију је одбранио 1984. на Економском факултету у Београду.

Радио је у Институту за статистику Савезног завода за статистику (СЗС) у бившој Југославији од 1977. до 1986. Руководио је припремама и спровођењем пописа становништва (1991), од 1986. до 1991, као помоћник директора СЗС.

У 1993. години постављен је за директора Института за националне рачуне, стандарде, регистре и статистичку анализу (ранијег Института за статистику) при СЗС. Као директор Института пред крај 1993. и на почетку 1994. године био је ангажован на пословима припреме економске политике и одговарајућег програма монетарне реконструкције и економске стабилизације при некадашњој савезној влади, чиме је уведен на подручје макроекономских рачуна.

Главни је коаутор уџбеника "Теорија узорка и планирање експеримената" за одговарајући предмет на редовним студијама Економског факултета у Београду, који је штампан и прихваћен 1991. године. Године 1995. изабран је за ванредног професора на Економском факултету за предмет Теорија узорка и планирање експеримената. Године 2001, на предлог Економског факултета, изабран је за научног саветника Министарства за науку Републике Србије. Био је, такође, ангажован (1991) у Комисији за стицање доктората од стране Економског факултета у Загребу.

У 1994. години започео је сарадњу са Економским институтом и Институтом економских наука у Београду.

У 2003. години постављен је за заменика директора Републичког завода за статистику Србије са задатком усклађивања и унапређења статистичког система и ту функцију обавља и сада. Од 2001. ангажован је на сарадњи с Канцеларијом и мисијама Међународног монетарног фонда. У једном мандату (од маја 2004. године) био је члан Савета Народне банке Србије. Био је члан Међународног статистичког института (ИСИ) и Научног друштва економиста Србије, наводи се на сајту Народне банке Србије. Иначе, Ковачевић је био и члан Савета гувернера НБС.

Миладин Ковачевић је у фебруару био гост емисије "Релативизација" на РТ Балкан, код Љиљане Смајловић.

Вучић: Отишао је један од највећих стручњака

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти директора Републичког завода за статистику др Миладина Ковачевића.

''Са тугом сам примио вест о смрти др Миладина Ковачевића, једног од највећих стручњака у области статистике и уваженог члана најрелевантнијих глобалних организација и института у овом домену. Велики ерудита и патриота, перфекциониста у сваком послу, др Ковачевић је постављао пред себе и своје запослене највише стандарде, без обзира на задатак који је био пред њима. Заљубљеник у прецизност математике, постепено је ширио области статистичких испитивања, а неке од анализа и пројекција које се односе на будућност наше земље и по неколико деценија унапред, сведоче о његовој визији Србије, коју је волео више од свега, навео је Вучић.

Председник је подсетио да је др Ковачевић "био и један од ретких врхунских стручњака који је руководио најтежим и најопсежнијим статистичким акцијама у време распада бивше Југославије, када је стручно, одговорно и професионално, без обзира на почетак ратних сукоба, завршио посао у готово немогућим условима".

"Достојанствено је подносио и срамне вербалне, али и физичке нападе оних којима су част, људскост и професионализам непознате категорије. Као научник светског гласа, наставио је поштено и савесно да обавља своје одговорне дужности на послу којем је био посвећен искрено и до краја, као што је био одан и својој Србији", наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника Републике.