Србија и Балкан

На изборима у Београду 14 листа: Ко су кандидати за првог човека престонице?

Градоначелник Београда се не бира директно на изборима
На изборима у Београду 14 листа: Ко су кандидати за првог човека престонице?© gojalia, borisb17/stock.adobe.com, Milos Tesic/ATAImages, MC Beograd, Tanjug

Избори, заказани за 2. јун, све су ближи, листе су проглашене, а иако је предизборна кампања "млака" у последњих неколико месеци политичка сцена била је бурна - од доношења одлуке да градски и локални избори буду истог дана, до одлука појединих партија да бојкотују изборе и до формирања нових-старих коалиција.

На изборима за одборнике у Скупштини града Београда наступа 14 листа, а већина је, представила своје кандидате за градоначелнике.

Поред градских, биће одржани и локални избори.

Председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана рекао да очекује да ће патриотска листа, коју предводе Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, победити у 85 градова и општина.

"Постоји велики проблем у три, четири места у Србији. Ја очекујем да ми победимо у 85, а да Мађари победе у три или четири града. Велика је утакмица у три или четири града, биће врло неизвесно", рекао је Вучић гостујући пре неколико дана на ТВ Прва одговарајући на питање какав ће бити исход избора.

Градоначелник Београда се не бира директно

Градоначелник Београда се не бира директно на изборима, већ га бира већина у Скупштини града. Мандат градоначелника траје четири године. Да би неко постао градоначелник Београда, потребно је, да за њега гласа најмање 56 од 110 одборника колико их има у Скупштини града Београда.

Ко су кандидати за градоначелнике Београда?

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БЕОГРАД СУТРА

Кандидат коалиције окупљене око Српске напредне странке је досадашњи градоначелник и актуелни председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Шапић по трећи пут добија поверење СНС у коју се "утопио" приступањем са својим Српским патриотским савезом (СПАС). Кандидат на листи напредњака за градоначелника био је и на изборима 2022. и у децембру 2023. године.

Београдски избори за њега нису само локани и грађани ће се, како оцењује, опредељивати да ли желе градоначелника који ће подједнако водити рачуна о очувању националних вредности.

Шапић је најавио наставак инвестиционог циклуса у престоници и низ социјалних мера које је успоставио у претходном периоду, а кампању је осим на националним темама "базирао и на резултатима које је постигао као градоначелник Београда".

"У последњих годину и по дана донели смо више социјалних мера него у претходних неколико деценија", рекао је у једном од изборних спотова Шапић, подсетивши да београдска деца имају право на бесплатне уџбенике и вртиће, као и на појефтињење јавног превоза.

Коалицију чији је кандидат Шапић чине СНС, СПС, СДПС, ПУПС- Солидарност и правда, Здрава Србија, Јединствена Србија, СРС, Покрет социјалиста, СНП Ненада Поповића, Зелени Србије, СВМ, Заветници, Самостална српска странка Андреја Младеновића и "Породични аларм" Саше Боројевића.

2. РУСКА СТРАНКА - СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК!

Руска странка, као листа националне мањине, за кандидата je истакла Жељка Пантића.

Пантић је на изборима 17. децембра прошле године такође био кандидат за градоначелника, али странка није прешла цензус, освојивши 0,39 одсто.

3. ГРУПА ГРАЂАНА: "ЋАЛЕ ОВО ЈЕ ТЕБЕ - ПЕТАР ЂУРИЋ"

Кандидат ове листе је и њен оснивач Петар Ђурић, инструктор екстремних спортова.

4. ГРУПА ГРАЂАНА - ЗА ЗЕЛЕНИ БЕОГРАД - КАД АКО НЕ САД - ДР ДЕЈАН ЖУЈОВИЋ

Кандидат ове листе је пулмолог Дејан Жујовић. Он је уједно и носилац листе.

У августу 2020. најавио је оснивање политичког покрета "За све моје људе", али и кандидатуру за председничке изборе 2022. Крајем 2020. истицао је да је спреман да буде заједнички кандидат опозиције ако странке прихвате његове услове.

Он је рекао да домови здравља и градски институти морају да се вратите под ингеренције Града.

На децембарским изборима био кандидат коалиције СДС-ДЈБ-Отете бебе. 

На листи је 40 кандидата.

5. 1 ОД 5 МИЛИОНА – БЕОГРАДСКИ ФРОНТ – РИТАМ ГРАДА, ДУШАН ТЕОДОСИЈЕВИЋ ГРАДОНАЧЕЛНИК

Кандидат ове листе јеДушан Теодосијевић . Он је адвокат по струци.

Он је у једном интервјуу који је дао средином месеца, рекао како сматра да је бојкот избора вид повлачења.

Такође, рекао је и да смо "сви ми Београђани и свима нам је битно да дишемо здрав ваздух, да имамо мању гужву и да имамо чист и бољи Београд" и да ту нема компромиса.

Говорећи о плановима и приоритетима, истиче да у њиховом програму има 40 тачака које се тичу решења за свакодневне "муке Београђана", а то су саобраћајне гужве, загађење ваздуха и градски јавни превоз.

6. БИРАМО БЕОГРАД - ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ - МИЛОШ ПАВЛОВИЋ

Добрица Веселиновић је кандидат ове листе за првог човека главног града.

Веселиновић је политиколог по професији, члан председништва Зелено-левог фронта и народни посланик у актуелном сазиву Скупштине, као и члан Привременог органа Града Београда.

Веселиновић је приликом предаје листе навео да ће главне теме којима ће се бавити та коалиција бити проблеми у саобраћају, здравству, образовању и вртићима, као и борба против, како је рекао, "бетонизације Београда, инвеститорског урбанизма" и бетонирања зелених површина у граду, пренела је "Политика".

Коалицију "Бирамо Београд" чине Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Народни покрет Србије, ДС, Еколошки устанак - Ћута, ПСГ и Ново лице Србије.

7. "МИ СНАГА НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ"

Кандидат ове листе за градоначелника Београда је лекар Борислав Антонијевић.

Они наступају на предстојећим изборима под слоганом "Доктори за Београд". Како се наводи на њиховом сајту Београду треба излечење од: корупције, од нетранспарентног трошења новца грађана, од саобраћајног загушења, од загађења...

Он је на претходним изборима био кандидат за одборника "Ми – Глас из народа", а након раскола унутар овог покрета остао је уз Бранимира Несторовића који је основао покрет "МИ – снага народа".

8. НАРОДНА ЛИСТА – КЉУЧ ЗА ПОБЕДУ

Председник Народне странке и адвокат Владимир Гајић кандидат је коалиције "Народна листа".

Посланик ове странке у протеклом сазиву Скупштине, у политици је још од 1990-тих година, када је био функционер СПО-а, а затим и Демократске странке.

ДС напушта 1996. године, а касније је био део Доста је било Саше Радуловића, којег напушта годину дана касније када улази у тим председничког кандидата Вука Јеремића.

Гајић је члан Крунског кабинета, а од маја 2003. члана је правног савета Александра Карађорђевића.

Ова коалиција на београдским изборима наводи да су им главне теме борба против корупције, саобраћај, као и положај ратних ветерана и ратних војних инвалида.

Залажу се и да здравствена заштита буде ефикаснија и доступнија и да би посебну пажњу требало посветити деци са посебним потребама као и старима.

9. БЕОГРАД НАШ ГРАД – КОАЛИЦИЈА СНАГА 

Коалиција мањинских странака "Снага" кандидује председника Грађанске странке Грка Србије Василиоса Провелеггиоса.

Он је председник је и удружења "Грци Србије". Посебно истиче да је рођен у Косовској Митровици.

Коалицију "Снага" која броји 15 кандидата, чине мањинске опције – Бошњачка грађанска странка, Влашка народна странка, Савез Југословена, Савез за будућност и развој, Странка Црногораца и Грађанска странка Грка Србије.

10. УНИЈА РОМА СРБИЈЕ- ЗА БЕОГРАД

Унија рома није истакла кандидата за градоначелника, а први на листи је Ненад Стојановић.

11. БЕОГРАД ЈЕ СВЕТ(А) – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ

Ова листа, како су навели, има "невиђеног кандидата", јер он током изборне кампање носи кацигу на глави и има плашт. Кандидат не открива свој идентитет, али тврди да има "суперхеројске" предлоге за решење проблема свих Београђана.

Кацигу ће носити до краја кампање. 

Листа има 22 кандидата.

12. ДР САВО МАНОЈЛОВИЋ - И ЈА САМ БЕОГРАД – КРЕНИ-ПРОМЕНИ

Kандидат покрета "Крени-промени" за градоначелника је доктор правних наука Саво Манојловић.

Тај покрет се залаже "да институције буду сервис грађана, да су правила иста за све, а као кључни приоритет наводе борбу против корупције".

Манојловић је био један од организатора еколошких протеста у Србији, а претходно је био активан у Удружењу за заштиту уставности и законитости.

Листа има 62 кандидата.

13. САША РАДУЛОВИЋ – ДОСТА ЈЕ БИЛО (ДЈБ) - РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ

Носилац листе "Решење за промену" Саша Радуловић сматра да увођење реда у Београду почиње од пореске реформе која је, како је раније саопштено, кључ за промену.

Био је министар привреде у Влади Ивице Дачића, из које излази 2014. године, када оснива покрет Доста је било, који 2016. постаје парламентаран.

14. MИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА

Кандидат ове листе је правник и народни посланик Бранко Павловић.

Павловић је рекао да биографије људи на њиховој листи сведоче да су способни да зауставе корупцију, те да су доказали смо да то умеју у пракси.

У интервјуу за "Политику" је рекао да се они залажу за реструктурирање комуналних предузећа, а једина су листа, додаје, која окупља људе с великим знањем и искуством у управљању великим  привредним системима. 

image