Србија и Балкан

Пала одлука: Нови избори у Београду, СНС прави широку коалицију (ВИДЕО)

Владајућа странка донела је одлуку о новим изборима у главном граду Србије

Председништво Српске напредне странке донело је одлуку да избори у Београду буду опет одржани, саопштио је Александар Шапић.

Он је рекао да ће на те изборе СНС изаћи у ширем фронту, у једном великом покрету.

"Ми у кампању крећемо, Београд стоји практично пет месеци", рекао је Шапић.

Након што др Бранислав Несторовић није желео да уђе у коалицију ни са странкама власти ни са прозападном опозицијом, СНС је одлучио да избори у главном граду буду поновљени.

Власт у Београду могла је да буде формирана уз два одборника са листе "Ми – Глас из народа", али је СНС донео одлуку да то избегне јер би тиме био упитан легитимитет нове владајуће већине.

Шапић је казао да је СНС сматрао да странка треба да буде та која подиже лествицу кредибилитета и легитимитета.

Он је рекао да је нови излазак на изборе потез у интересу свих грађана Србије и Београда.

Није рекао када ће бити одржани избори, та одлука би тек требало да буде донета, али је рекао да СНС већ од сутра креће у кампању.

Шапић је оценио да ће ови београдски избори бити најважнији у историји и неће се тицати само комуналних проблема у главном граду, већ и стратешки важне политике. Како је појаснио на гласању ће бити донета референдумски важна одлука о оријентацији ка истоку или западу.

"Избори о томе како доживљавамо своју државу, свој народ, све оно што у овом моменту покушавамо да одбранимо, а свесни смо ситуације", рекао је он.

Додао је да ће делегација СНС-а у понедељак председника државе информисати да имају већину за формирање владе.

Оснивач СНС-а и председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је његов савет и молба странци да се иде на нове изборе, како легитимитет нове већине не би био доведен у питање. Вучић је рекао да због других обавеза неће присуствовати страначком састанку.

Седница Скупштине града одложена је по други пут за сутра у 10 сати када ће бити познато да ли се иде на нове изборе.

image