Србија и Балкан

Хоће ли Курти бити саслушан? Кључни сведок у поступку који се води против једног од Срба

Након што је у претходном поступку суд одлучио да није време да се саслуша премијер тзв. Косова, данас је стигла сагласност тужилаштва
Хоће ли Курти бити саслушан? Кључни сведок у поступку који се води против једног од Срба© Andrew Harnik-Pool/Getty Images

У Основном суду у Приштини данас је изношењем уводних речи тужилаштва и одбране настављено суђење Драгиши Миленковићу из Кишнице код Грачанице, оптуженом за наводни ратни злочин против цивилног становништва на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године, а један од његових адвоката Дејан Васић рекао је да се нада да ће се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одазвати позиву да буде сведок у овом случају.

Васић је нагласио да је у претходним поступку позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је био притворен у време док је Миленковић радио као чувар затвора у Приштини.

"У претходном истражном поступку суд је одлучио да за то још није време и да то није хитно питање да би он у претходном поступку био саслушан. Ми смо данас добили сагласност тужилаштва. Суд ће одлучити о томе да ли ће тај сведок бити саслушан", рекао је Васић.

Додао је да би Курти био један од кредибилних сведока.

"Он је рекао да ће доћи у својству у којем га суд позове. Ми нисмо њега позвали да говори ништа осим истине шта се у то време догодило, а односи се конкретно на Драгишино деловање и понашање у Окружном затвору у Приштини у то време", рекао је Васић.

Адвокат Живојин Јокановић изјавио је да у овом случају нема никаквих елемената наводног ратног злочина, узимајући у обзир чињеницу да је Миленковић радио као затворски чувар.

"Затворски чувар, служба коју је обављао наш клијент, не може бити везана за ратне догађаје. Он је цивилно лице у служби Министарства правде и правосудног система, тада доминантног", казао је Јокановић.

Адвокат Јована Филиповић је након данашњег рочишта изјавила да је у овом тренутку најбитније да се њеном брањенику ублажи мера притвора.

"Оно што је свима нама битно у овом тренутку је да се Драгиши, ако постоји могућност, одреди нека друга мера која ће бити блажа јер апсолутно не постоји било какав услов да се и даље продужи мера притвора која је на снази. Он је становник Грачанице и апсолутно не постоји никаква опасност од бекства и да се он у будуће неће одазивати у поступку", рекла је Филиповић.

На првом рочишту које је одржано почетком године Миленковић се изјаснио да није крив за прве две тачке оптужнице, а као крив за тачку 3 која се односи на поседовање оружја.

Тада је рекао да за поседовање оружја има дозволу коју издају надлежне институције Републике Србије.

Миленковићу се, према оптужници, на терет ставља да је у својству чувара учествовао у наводним ратним злочинима против цивилног становништва у затворима у Липљану и Приштини током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Драгиша Миленковић је ухапшен 21. јуна 2023. године у Кишници, док је оптужница против њега подигнута 26. децембра прошле године.

image