Србија и Балкан

Драгиши Миленковићу продужен притвор, одбијен захтев за саслушање Куртија

Миленковић је у притвору у Подујеву већ пет месеци, а за све то време није предузета ниједна истражна радња у циљу расветљења дела која му се стављају на терет
Драгиши Миленковићу продужен притвор, одбијен захтев за саслушање Куртија© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Драгиши Миленковићу из Кишнице, оптуженом за наводни ратни злочин против цивилног становништва на КиМ, продужен је притвор за још два месеца, рекла је адвокат Јована Филиповић за "Косово онлајн".

Она је подсетила да је Миленковић у притвору у Подујеву већ пуних пет месеци, као и да за све то време одбрана није обавештена да није предузета ниједна истражна радња у циљу расветљења дела која се њеном брањенику стављају на терет.

Филиповић је додала и да је Основни суд у Приштини одбио захтев одбране да косовски премијер Аљбин Курти буде саслушан као сведок у случају Миленковића.

"Специјално тужилаштво дужно је да поступа у складу са начелом хитности што очигледно не чини, јер није саслушан ниједан сведок, а то је неопходно учинити у току истражног поступка. Такође, Основни суд у Приштини одбио је захтев одбране да се у својству одбране сведока саслуша премијер 'Косова' Аљбин Курти као посебна истражна могућност, са образложењем да ће он моћи да се саслуша у каснијој фази поступка", објаснила је Филиповић.

Истакла је да је уложила жалбу на одлуку суда о продужетку притвора.

Драгиша Миленковић ухапшен је 21. јуна у Кишници крај Грачанице, а терети се за наводни ратни злочин против цивилног становништва у периоду од 1998. до 1999. године.

image