Србија и Балкан

Никад краја: Тужиоци у случају Хашима Тачија најавили још 104 сведока

С друге стране, браниоци оптужених тврде да је то немогуће, будући да су тужиоци, од почетка суђења 3. априла прошле године до данас, испитали само 66 сведока
Никад краја: Тужиоци у случају Хашима Тачија најавили још 104 сведокаGetty © Pierre Crom / Stringer

Тужиоци у Хагу најавили су данас још 104 сведока до краја доказног поступка против четворице бивших вођа тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), којима се пред Специјализованим већима Косова суди по оптужници за ратне злочине на Космету и у Албанији, 1998-1999. године.

Током расправе о стању у поступку, браниоци оптужених тврдили су, са друге стране, да је то немогуће, будући да су тужиоци, од почетка суђења, 3. априла прошле године, до данас, испитали само 66 сведока.

Према ранијој одлуци расправног већа, тужиоци извођење доказа морају окончати до априла 2025.

За злодела над Албанцима, Србима и Ромима у десетинама притвора ОВК широм Косова и у Албанији, оптужени су водећи чланови Главног штаба ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Расправа о дужини поступка одржана је на захтев Тачијевог браниоца Луке Мишетића који је, позивајући се на статистичке податке, тврдио да би, садашњим темпом, доказни поступак тужилаштва могао потрајати до априла 2027.

Мишетић је, стога, изразио забринутост због угрожавања права оптужених на суђење у разумном року.

Бен Емерсон, бранилац другооптуженог Весељија, указао је да је обавеза тужилаштва да своје доказе представи на ефикасан и брз начин.

Емерсон је поново позвао веће да наметне ограничење времена за испитивање сведока, укључујући и време које на испитивање троше саме судије.

По браниоцима, судије су за испитивање сведока утрошиле више времена него три од четири одбране.

Тужилац Метју Холинг рекао је да је, од последње расправе о дужини поступка у фебруару, тужилаштво испитало 20 сведока и начинило напредак у сажимању и убрзавању поступка.

Од исказа 10 сведока, тужиоци су, у међувремену, одустали, а још 13 сведочења биће у доказе уврштено у писаном облику, прецизирао је Холинг.

"Ми не можемо гарантовати да ћемо доказни поступак завршити до априла 2025, али не одустајемо од тог циља", казао је заступник оптужбе.

Холинг је назначио да ће тужиоци о даљем сажимању поступка обавестити суд у октобру.

Тачијев адвокат узвратио је да тужиоци имају "структурални проблем" и да ће, због тога, у октобру бити касно за даље смањивање броја сведока. Мишетић је упозорио да не би требало чекати до октобра, зато што ће тужиоци тада вероватно од судија затражити продужење рока за извођење доказа.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија (55), Весељија (56), Сељимија (52) и Краснићија (73) за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора ОВК на КиМ и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 102 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

У оптужници је идентификовано 75 жртава - 51 српска, 23 албанске и једна ромска.

Шест тачака оптужнице терети Тачија, Весељија, Сељимија и Крансићија за злочине против човечности, а четири тачке за ратне злочине.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били учесници у удруженом злочиначком подухвату.

image