Србија и Балкан

Без сагласности о Изборном закону Републике Српске

Председник Народне скупштине Ненад Стевандић изјавио је да на седници није било ни амандмана, што, како је навео, показује да је реч о заједничком подухвату који је договорен на релацији Централна изборна комисија - бошњачке политичке партије - Кристијан Шмит
Без сагласности о Изборном закону Републике Српске© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Заједничка комисија Народне скупштине Републике Српске и Већа народа нису усагласиле Изборни закон и Закон о референдуму и грађанској иницијативи. Оба закона ће бити упућени Уставном суду Српске.

Председник Народне скупштине Ненад Стевандић изјавио је да на седници није било ни амандмана, што, како је навео, показује да је реч о заједничком подухвату који је договорен на релацији Централна изборна комисија - бошњачке политичке партије - Кристијан Шмит.

Истакао је да је Изборни закон Републике Српске мењан и 2002, 2007, 2018. и 2020. године, као и да су те измене, такође, биле на уставним судовима Српске и БиХ и да никада ниједан суд није нашао ништа спорно у члану којим је предвиђено да Народна скупштина расписује изборе за посланике, одборнике и начелнике.

"Клуб Бошњака у Већу народа је покренуо питање виталног националног интереса јер сматра да наведене измене ова два закона, нарочито измена Изборног закона Републике Српске, задиру у надлежности како Устава тако и Изборног закона Босне и Херцеговине", каже потпредседник Народне скупштине Републике Српске сматра Мирсад Дуратовић.

Стевандић је навео да никада ниједан суд ни Република Српска, ни БиХ-а није нашао ништа спорно у члану 70 који прописује да НСРС расписује и за посланике и за одборнике и за градоначелнике.

"Тако да су они сви потпуно свесни да је закон и Изборни закон и да не заборавимо овај други Закон о референдуму и грађанским иницијативама потпуно уставан и да је ово само био начин да се ми доведемо у временски цајтнот да не би могли да расписујемо изборе пре Изборне комисије у БиХ-а", додао је Стевандић.

image