Србија и Балкан

Јединство потребније него икада: Додик мора да консолидује Српску након одлуке ЦИК-а о изборима

Потпредседница младих социјалдемократа (СНСД) Ања Љубојевић за РТ Балкан указује да је парадоксално да они који "не признају Шмита", попут појединих опозиционих странака у Српској, чине било шта по законима које је он наметнуо
Јединство потребније него икада: Додик мора да консолидује Српску након одлуке ЦИК-а о изборима© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Председник Републике Српске Милорад Додик треба да сазове састанак лидера свих политичких партија у Републици Српској и да се заузме јединствен став Републике Српске по питању одржавања локалних избора, поручује за РТ Балкан лидер ДНС-а и министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић, истичући да је јединство у Српској потребније него икада.

Централна изборна комисија БиХ на седници је једногласно донела одлуку о расписивању и одржавању локалних избора у недељу 6. октобра ове године, на основу измењеног Изборног закона БиХ који је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника. Иако су се у Републици Српској усагласили да овај закон неће поштовати, неки су врло брзо променили мишљење.

Наиме, председник СДС-а Милан Милићевић рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да ће поступити на основу одлуке Централне изборне комисије БиХ.

"Нико други није расписао изборе осим Централне изборне комисије Босне и Херцеговине и ми ћемо на њима учествовати, без обзира што су расписани по Изборном закону, чије наметање ни у једном тренутку нисмо подржали", рекао је за РСЕ лидер СДС-а Милан Миличевић.

Потпредседница младих социјалдемократа (СНСД) Ања Љубојевић за РТ Балкан указује да је парадоксално да они који "не признају Шмита", попут појединих опозиционих странака у Српској, чине било шта по законима које је он наметнуо.

"Мислим да је парадоксално да они наводно не признају Кристијана Шмита, а поштују његове одлуке. Када некога не признајемо ми не поштујемо његове одлуке и уопште га не доживљавамо, као што се Република Српска понаша према том човеку који је умислио да је високи представник и не можемо га поштовати као таквог. Наравно, свака држава има петоколонаше и квислинге, који су спремни да због сопствених интереса издају читав свој народ и државу", наводи Љубојевићева.  

Када је у питању одбрана интереса Републике Српске, Ненад Нешић апелује на лидере свих странака да је у овом моменту најважније јединство у одлучивању.

"Надам се и верујем да можемо доћи до националног јединства. Нажалост, ако се осврнемо у прошлост, не можемо рећи да смо често долазили до националног јединства, међутим, с обзиром на ситуацију у којој се налази Република Српска, јединство нам је неопходно. Челни људи Републике Српске у овом тренутку треба да преузму и одговорност и иницијативу и да кажу и народу и политичким партијама како да се понашају и поступају у овом случају када је ЦИК расписала изборе. Очекујем реакцију врха Републике Српске", наводи лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Нешић поручује да уколико Српска одлучи да се избори не одрже или да се одрже по Изборном закону Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, тако ће и бити.

"Председник Републике Српске Милорад Додик треба да сазове састанак лидера свих политичких партија у Републици Српској и да се заузме јединствен став Републике Српске о питању одржавања локалних избора. Сматрам да једна од могућности треба да буде и одлагање локалних избора и спајање са општим изборима 2026. године", наводи наш саговорник.

Мишљење са Нешићем дели и Љубојевићева, која наводи "ако будемо излазили на изборе – изаћи ћемо само по Изборном закону Републике Српске".

"То што опозиција тражи савезнике и покушава да призове интервенционизам, како би до фотеља дошли уз помоћ странаца је њихов највећи пораз, јер већ двадесет година губе изборе за изборима. Око питања Шмита и Изборног закона треба да будемо јединствени, а не да се делимо на партије или било која друге поделе", указује наша саговорница.

Неизвесност и проблем настају и зато што је Изборни закон Републике Српске још у парламентарној процедури, наводи Љубојевићева. 

"Изборни закон Републике Српске је тренутно у парламентарној процедури, јер су Бошњаци уложили вето Уставном суду Српске и зато још није објављен у Службеном гласнику, али та процедура ће се, у наредном периоду, очекујемо довести до краја. То значи да ће Република Српска моћи да распише изборе по свом изборном закону", наводи Љубојевићева, додајући:

"Што се тиче структуре Изборног закона по којем је ЦИК расписала изборе, постоји много начина да Република Српска сама организује изборе, без икаквог уплитања ЦИК-а и не постоји начин да они створе било какве паралелне структуре, односно да спроведу изборе и створе паралелне институције власти."

Када је у питању могућност пресликавања ситуације са севера КиМ на Републику Српску, када су представници Срба напустили све институције и када су избори спроведени мимо већинске воље грађана са севера, Нешић објашњава због чега то није могуће у Српској:

"Не може се поредити ситуација са Косова и Метохије са Републиком Српском јер, пре свега, ми смо државотворни ентитет који има органе, власт, полицију, све елементе државности, тако да се положај нас и Срба са Севера КиМ не може поредити. За разлику од севера Космета, ми смо у много јачој позицији, много бољем положају и ми можемо сами да одлучимо на који начин ћемо одржати изборе и када", објашњава Нешић.

Република Српска била је понижена 2022. године, каже Љубојевићева, захваљујјући опозицији, што више никада неће дозволити.

"Захваљујући опозицији, Република Српска је била понижена када су се гласови бројали у Сарајеву 2022. године и тада је било покушаја прекрајања изборне воље грађана, ми сада 2024. године то не смемо дозволити и нећемо дозволити. Изборна воља наших грађана, каква год била, да ли подржали нас поново, или друге, а сигурно ће опет подржати владајућу коалицију континуитета и квалитета, и зато што нисмо издајници као неки, је сигурно заштићена. Највећи задатак Републике Српске и свих органа власти је да заштитимо изборну вољу нашег народа, без икакве тензије", поручује потпредседница младих социјалдемократа.

image