Србија и Балкан

МУП Републике Српске приступио имплементацији система "Пронађи ме"

Основни циљ је едукација родитеља, у смислу које кораке да предузму када нестане малолетно лице
МУП Републике Српске приступио имплементацији система "Пронађи ме"Getty © MacXever

МУП Републике Српске почео је са применом система "Пронађи ме".

Циљ система "Пронађи ме", јесте да се сегмент рада потраге за несталим малолетним лицима дигне на виши ниво, рекла је за РТРС шефица Одсека за потраге и евиденцију Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић.

"МУП Српске је приступио имплементацији овог система, те је формирана радна група, која ће активно радити на едукацији свих, када је реч о систему 'Пронађи ме'", рекла је Мучибабић.

Основни циљ је едукација родитеља, у смислу које кораке да предузму када нестане малолетно лице, рекла је она и додала да би родитељи требало да остану, колико је могуће, смирени и да буду спремни да ће морати да дају одређене информације полицији.

"Ако је реч о малом детету, треба да провере места у кући и ван куће, те да обавесте полицију. Ако је реч о нестанку мало старијег детета, исто тако треба проверити места у кући и око куће, проверити у школама, те обавестити полицију. Уколико је нестао тинејџер, треба проверити друштвене мреже, позвати пријатеље, проверити места на која иду, те обавестити полицију, уколико ништа од тога, не открије ништа ново", истакла је Мучибабићева.

Каже да је много битно да родитељи знају шта је дете имало на себи, те да је важна улога и медија, да би се могла објавити фотографија несталог малолетног детета, која би била доступна широј јавности.

Додаје, да велику улогу играју и сви грађани, али заједно са полицијским службеницима.

"Полицијски службеници оваквим случајевима приступају веома строго и озбиљно. Оно што сви могу да ураде, да би заштитили своју децу, јесте да разговарају са њима, да их саветују, шта би требало, а шта не", наводи Мућибабић.

Када је реч о акцији "Проверите, размислите, пријавите", Мучибабић додаје да она има за циљ едукацију родитеља, шта урадити и како се понашати уколико се деси нестанак малолетног лица.

Мучибабићева је додала, да су у протекле четири године нестала 63 малолетна лица, те да су сви успешно пронађени.

image