Србија и Балкан

У Србији стартовао систем "Пронађи ме": Као друштво смо заказали, деца морају бити приоритет (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић позвао полицајце да реагују на систем "Пронађи ме" када имају и најмању сумњу у отмицу детета
У Србији стартовао систем "Пронађи ме": Као друштво смо заказали, деца морају бити приоритет (ВИДЕО)© ANJUG/ RADE PRELIĆ

Дозволу за пуштање у рад система "Пронађи ме" за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица, данас је у Палати "Србија" издао председник Србије Александар Вучић.

Он је у друштву министра унутрашњих послова Братислава Гашића, оснивача Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД) Игора Јурића, који је и иницирао пројекат, као и амбасадора САД у Србији Кристофера Хила, присуствовао презентацији и стартовању система, у свету познатог под називом "Амбер аларм".

Јурић је том приликом рекао да је Србија прва земља у региону која је увела овај систем.

"Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону, ниједна земља  у региону нема овакав систем и неће га нажалост убрзо ни имати", рекао је Јурић на отварању Конференције о безбедности и одговорности деце.

Он је истакао да су његов тим и друге невладине организације радиле заједно са државом на стварању овог система.

"Осам година мој тим и ја смо вукли за рукав и куцали на врата. Сада смо нашли на разумевање државе и самог врха и сам председник је својим присуством показао и он је најзаслужнији што смо данас овде. Заједно смо пре неколико месеци разговарали на тему безбедности деце, али као очеви- један као отац троје деце, а један као отац једног детета и другог које је ту, али на неком другом месту", додао је он.

Јурић се осврнуо и на трагедије које су се догодиле у мају и истакао да борба за безбедност деце мора бити све јача и боља и да сви у њу морао да се укључимо.

"Морам да истакнем да смо нажалост прошли кроз један тежак период, у којем смо изгубили децу у једној трагедији, у школи. Када је дете убило другу децу, очигледно је да морамо више радити, и не сме да престанемо. Сви ми имамо обавезу да унапредимо свој рад и и бригу о деци и морамо бити свесни чињенице да смо као друштво заказали. Морамо више да бринемо о деци, да обратимо пажњу на приоритете, а приоритет су деца", истакао је он.

Зато је, додао је Јурић, покренут пројекат у сарадњи са Кабинетом председника Републике Србије и Министарства здравља, који ће ће бавити превентивним радом са децом која имају проблем у понашању у Новом Саду.

Додао је и да ће Слободан Негић, отац мале Софије бити укључен у програм, који ће радити са децом која имају проблема у понашању.

"Нисте свесни шта значи пронаћи једно дете и када се сви укључе у потеру за једним дететом. Тога су свесни родитељи који траже дете, и породице које су нажалост изгубиле децу. Желим, на крају, да се захвалим и мојој Тијани", рекао је Јурић.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да нису имали дилему да систем заживи у Србији јер је безбедност деце приоритет за МУП.

"Како бисмо били најефикаснији у проналажењу нестале деце, данас је велики дан за Србију и нашу децу. Удружени смо око циља да најмлађи буду безбедни и да могу да нам верују. Ово ће ујединити и целу нашу заједницу, научићемо да верујемо једни другима и да се ослањамо једни на друге", реко је Гашић и нагласио да је проценат проналаска нестале деце 99,8 одсто, а томе ће додатно допринети систем "Пронађи ме".

Он је најавио да ће слични системи постојати и за алармирање на временске непогоде и акциденте.

Председник Вучић потписао је споразум између ресорних министарстава, а потом се обратио јавности.

"Прави карактер једног друштва најбоље се одсликава односом према деци", поручио је Вучић цитирајући Манделу.

Он је додао да се овај систем исплатио ако се пронађе само једно дете.

"Када сте у држави окружени проблемима какве има наша земља, гледате како да решавате те велике проблеме. Од тога понекад не видите основне ствари, а то сам видео и јуче у Лесковцу кад смо разговарали о мамографима. Ви мислите да се то подразумева, али тек када вам неко пробије уши схватите да те основне ствари нисмо урадили. Тако и са нашом децом, мислимо да смо их васпитали, а колико мало времена проводимо било би чудно да смо у праву. Не постоји ништа важније од смањења вршњачког насиља, које заправо јесте мање заступљено, али је видљивије него раније", рекао је Вучић и додао да је насиље оставља озбиљне трагове на најмлађима.

Вучић је додао да су родитељи покварили себе, па и своју децу.

"Мораћемо много тога да променимо, једни размаженост, а други насиље", рекао је Вучић и позвао полицајце да реагују на систем "Пронађи ме" када имају и најмању сумњу.

"Изађите и не преузимајте ризик на себе, већ укључите целу заједницу", поручио је шеф државе и додао да су путеви, мостови које смо направили, мање важни од живота једног детета.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је да је важно да се разуме да у животу једне нације, као и једног појединца, не постоји ништа важније од бриге о деци.

"И управо је због тога је програм "Амбер алерт" веома важан и заиста је ласкаво што сте користили неке од елемената овог програма када се креирали ваш", рекао је Хил.

Како функционише систем

Систем "Пронађи ме" функционише тако да у случају нестанка детета, у првој фази медији имају обавезу да прекину емитовање програма и дају информацију о томе у првих осам сати на сваких 30 минута.

Мобилни оператери ће својим корисницима проследити поруку о несталом детету, док ће ЈП "Путеви Србије", аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице на екранима објављивати информацију о нестанку.

Полиција ће водити рачуна о покретању и прекиду система.

image