Србија и Балкан

Од докторке до инфлуенсера: Ко су први људи на листама и кандидати за градоначелника у Новом Саду?

За разлику од Београда, у Новом Саду већина коалиција није изнела своје предлоге за градоначелнике
Од докторке до инфлуенсера: Ко су први људи на листама и кандидати за градоначелника у Новом Саду?Getty © Andrew Matthews - PA Images / Contributor

Предизборна трка се захуктава. На гласачким листићима на изборима у недељу 2. јуна у Новом Саду биће 14 изборних листа, које ће покушати да освоје већину и формирају градску власт.

За већину у Скупштини Новог Сада, која има 78 посланика, потребно је 40 одборника, a градоначелник се не бира директно да изборима.

У Новом Саду, за разлику од Београда, већина коалиција није изнела своје предлоге за градоначелнике.

Многи наводе да ће борба бити неизвесна.  

Председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана рекао да очекује да ће патриотска листа, коју предводе Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, победити у 85 градова и општина.

"Постоји велики проблем у три-четири места у Србији. Ја очекујем да ми победимо у 85, а да Мађари победе у три или четири града. Велика је утакмица у три или четири града, биће врло неизвесно", рекао је Вучић гостујући пре неколико дана на ТВ Прва.

Неке од најстаријих странака, искусни политичари, нова лица и "младе" странке – покушаће да освоје на локалним изборима у недељу што више гласова и тако уђу у Скупштину Новог Сада.

Поједине опозиционе партије попут Странке слободе и правде, Демократске странке Србије и ПОКС-а бојкотоваће изборе у Београду, али то није случај са Новим Садом.

1. "Александар Вучић – Нови Сад сутра", коалиција око СНС-а

Коалицију "Александар Вучић – Нови Сад сутра" чине Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Социјалдемократска партија Србије, Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије, Здрава Србија, Српска радикална странка, Покрет социјалиста и Српска странка Заветници.

Прва на листи је Весна Туркулов, бивша начелница Инфективне клинике у Новом Саду и државна секретарка у Министарству здравља.

Дипломирала је на Медицинском факултету у Новом Саду, где је данас редовна професорка.

Весна Туркулов је за Новосадску телевизију изјавила да је почаствована позивом да буде носилац листе.

Други на листи је тренутни градоначелник Милош Ђурић. 

2. Савез војвођанских Мађара – Др Балинт Пастор

Листу Савез војвођанских Мађара предводи Ђула Киш.

Киш је био потпредседник Месног одбора СВМ у Будисави, волонтер је у неколико културних удружења, а бави се и професуром у Пољопривредној школи у Футогу.

Члан СВМ је од 2004. године.

3. Руска странка

Прва на листи је председница Студентског парламента Филозофског факултета у Новом Саду Ивана Мацак.

4. "Истина – Адаивера", влашка национална мањина

Носилац листе и прва на листи је Ивана Вујасин, која је у градски парламент ушла на листи Зелене странке која је регистрована као странка словачке националне мањине, али је након избора пре четири године избачена из те партије. Али, задржала је мандат.

Након тога прешла је у странку влашке националне мањине – Ниједан од понуђених одговора, која је променила име у Истина. У Градском парламенту у овом мандату била је део владајуће већине, али се од пре неколико месеци представља као опозиција и критикује власт.

5. Група грађана "Сасвим друга прича"

Први на листи је електро-инсталатер Светозар Дунђерски, али у име ове организације најчешће иступа Срђан Давидовић, пети на листи.

"Сасвим друга прича" није представљала јавно биографије својих кандидата. 

Током кампање за локалне изборе 2020. године држали су се градских тема, али су са 2,33 одсто гласова остали испод цензуса.

6. Група грађана "Гари"

Први на листи је студент социологије Милош Јововић, а председник оснивачке скупштине ове организације је Стефан Тодоровић, мастер социологије који је четврти на листи и који је као члан удружења "Зелени сад" учествовао у раду "Зелене столице", тела при Скупштини града.

"Зелени сад" основала је Сара Павков, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

7. "Нови Сад главни град Војводине – Покрет аутономија – Александар Оџић"

Носилац ове листе и кандидат за градоначелника је Александар Оџић, некадашњи члан Лиге социјалдемократа Војводине, оснивач и председник Новосадске партије, затим Војвођанске партије. 

По занимању је менаџер безбедности и запослен је у ЈВП "Воде Војводине". Био је одборник Скупштине града и Скупштине Војводине у два мандата.

Оџић се годинама јавно залаже за препознавање војвођанске нације и позива на борбу за "Републику Војводину".

8. "Др Саво Манојловић – И ја сам Нови Сад – Крени-промени"

Адвокат Данило Бабић први је на листи "Крени-промени" у Новом Саду и један од ретких којег је његова листа и званично представила као кандидата за градоначелника.

Бабић је рођен 20. маја 1991. у Сремској Митровици. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду где је завршио и мастер студије.

Радио је шест и по година као судијски сарадник у Апелационом суду у Новом Саду. 

9. "Волим Нови Сад – Српски покрет Двери, Народна странка, Покрет Живим за Србију"

Прва на овој листи је Ивана Стојановић дипломирани политиколог.

Завршила је факултет журналистике на Универзитету Ломоносов у Москви.

Радила је у Већу самосталних синдиката Војводине. У Дверима је од 2014. године где је председница Покрајинског одбора и председница ГрО Двери Нови Сад.

10. "Словачка демократска лига – Желмира Привизер"

Прва на листи је Желимира Привизер предузетница из Кисача. Података о овој партији нема јер је основана пре само месец дана, те је то најмлађа странка у нашој земљи.

Основана је 24. априла са седиштем у Селенчи, а уписана у регистар политичких партија 8. маја 2024.

11. "Удружени за слободан Нови Сад"

Ову колицију чине: Српска коалиција НАДА (НОВИ ДСС, ПОКС) – Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Демократска странка, СРБИЈА ЦЕНТАР – СРЦЕ, Покрет слободних грађана, Зелено – леви фронт, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, Покрет за преокрет, ГРАЂАНСКИ ПОКРЕТ БРАВО, Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ – Прим. Др Владимир Врсајков, Борислав Новаковић.

Први на листи је Милош Тубић из Новог ДСС-а, који је председник Покрајинског одбора те странке.

Тубић је дипломирани инжењер електротехнике. 

12. Група грађана "Буди Херој-Миша Бачулов"

Носилац листе Миша Ронин Бачулов (1982) постао је познат почетком 2000-тих када је ушао у ринг и прешао пут од класичног бокса, преко тајландског, до фул контакта.

Након каријере посвећује се раду са младим борцима где кроз године долази до статуса "најпознатијег новосадског тренера" и инфлуенсера.

Тренутно је власник једног од познатих борилачких брендова.

13. Група грађана "Ћале ово је за тебе"

Први на листи је Слађан Мирјанић, дипломирани правник. Ова ГГ није представила своје кандидате у Новом Саду. Листу је предала осам минута пре поноћи када је истицао рок за предају.

14." Саша Радуловић – Доста је било – Решење за промену"

Први на листи је бивши градски одборник Александар Бујић, индустријски инжењер и потпредседник покрета Доста је било (ДЈБ). Дипломирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду, одсек индустријско инжењерство.

Како се наводи на сајту ДЈБ-а, био је и главни и одговорни уредник на радију Клик и главни одговорни уредник на радију за село и пољопривреду Сељак, а једно време је радио и као уредник на РТВ-у.

Од 2016. је председник одбора Доста је било у Новом Саду и председник одборничке групе у градској скупштини. Члан је и Главног одбора Доста је било.

image