Србија и Балкан

РСЕ: Закон о "страним агентима" на дневном реду Скупштине Републике Српске

Законом се предвиђа посебна присмотра и могућност забране рада за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности и веће транспарентности у раду

Закон о "страним агентима", који се односи на посебан регистар и транспарентности рада непрофитних организација, наћи ће се данас на дневном реду у наставку заседања Народне скупштине Републике Српске, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Законом се предвиђа посебна присмотра и могућност забране рада за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, потребу за додатном регистрацијом и слањем финансијских извештаја.

Њиме су као "агенти страног утицаја" дефинисане непрофитне организације које помажу страни субјекти, а које се баве политичким деловањем или политичким активностима, утицајем на јавно мњење, те оне које "нарушавају интегритет и Устав Републике Српске".

Закон је уврштен на дневни ред на почетку заседања Скупштине РС 22. маја, упркос томе што је 46 невладиних организација писмено затражило од посланика да не гласају за закон због којег ће, како сматрају, "на удару бити сви који се боре за људска права и против корупције".

Из Мисије ОЕБС су, такође, у писму од 20. маја упозорили како је закон о "страним агентима" у супротностима са уставима РС, БиХ и са међународним обавезама земље о поштовању људских права.

Закон је 2022. године најавио Милорад Додик, председник Републике Српске и лидер странке Савеза независних социјалдемократа (СНСД), а РСЕ подсећа да се Додик налази под санкцијама САД и Велике Британије због наводног антиуставног деловања.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 28. септембра прошле године нацрт овог закона, који је наишао на низ критика јавности, невладиног сектора и међународних организација, додаје РСЕ.

image