Свет

Председница Грузије ставила вето на "закон о страним агентима"

Закон је у супротности са уставом државе и свим европским стандардима, те се мора укинути, сматра Зурабишвилијева
Председница Грузије ставила вето на "закон о страним агентима"© Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

Председница Грузузије Саломе Зурабишвили ставила је вето на такозвани руски закон о страним агентима усмерен на медије и невладине организације, који је изазвао вишенедељне масовне протесте у тој земљи.

Закон захтева од медија и невладиних организација да се региструју као "страни агенти" уколико "остварују интересе стране силе", односно ако примају више од 20 одсто својих средстава из иностранства.

Зурабишвилијева, која је све више у сукобу с владајућом партијом Грузије, рекла је да је закон у супротности са уставом Грузије и "свим европским стандардима" и додала да се "мора укинути", преноси Асошиејтед прес.

Владајућа партија Грузијски сан има већину довољну да надгласа вето председнице, и очекује се да ће то учинити у наредним данима.

Тамошња влада инсистира на томе да закон треба да промовише транспарентност и обузда оно што сматра штетним страним утицајем у земљи од 3,7 милиона становника.

Критичари закона пак кажу да он веома личи на закон који Кремљ користи да ућутка противнике и да ће ометати настојања Грузије да се придружи ЕУ.

image