Србија и Балкан

Вучић у Чачку: Нису били лаки дани за односе с Немачком, али се све решава дијалогом

Ако се изузму политичка мимоилажења, на пољу економије српско-немачка сарадња је скоро па савршена, рекао је председник Србије
Вучић у Чачку: Нису били лаки дани за односе с Немачком, али се све решава дијалогом© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "PWO Group" у Прељини код Чачка.

"Данас сам много срећан што сам у Чачку, недалеко одавде подигли смо прву немачку фабрику, одакле су људи некада одлазили. Онда смо почели да радимо марљивије, успели да доводимо немачке инвеститоре. Било је безброј проблема, али смо те проблеме заједнички решавали. У овој фабрици биће запослено преко 500 људи у наредним годинама, а верујем да ће тај број нарасти на 800", рекао је Вучић присутнима, пошто се уочи церемоније састао с представницима компаније.

Додао је да верује да ће ова фабрика бити важан погон, те да пет од 15 компанија које су највећи извозници долазе управо из Немачке.

"То говори колико нам је Немачка важна. Претходни дани нису били лаки, јасно је да су у политичкој сфери постојале ствари које су нас раздвајале. Али сам сагласан да проблеме можемо да решавамо дијалогом", истакао је председник Србије.

Што се економије тиче, рекао је Вучић, српско-немачка сарадња је скоро па савршена – 82.000 наших људи ради у немачким компанијама.

"Не морам да говорим колико ће ово допринети локалној самоуправи. Ми ћемо у Чачку саградити тренинг центар, то ће младим људима значити, имаће осигурану будућност. Кренули смо да радимо и на обилазници око Крагујевца. Тих 22 километра биће готови у наредне две и по године. До марта биће ауто-пут Чачак–Краљево", рекао је председник и позвао менаџмент немачке фирме да изгради још неки погон.

Након њега званицама се обратила и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад речима да ова компанија има 105 година искуства, и да се радује могућностима које ће се отворити за младе људе.

"Немачку и Србију повезује историја пуна промена, садашњост, а када је реч о будућности, жеља да Србија постане чланица ЕУ. Радујем се томе да заједно јачамо нашу сарадњу, можете да рачунате на нас. Радујем се поновном сусрету приликом отварања погона", изјавила је Конрадова.

Извршни директор компаније "PWO Group" Карл Лазарини захвалио је свима на подршци пројекту и истакао да је Чачак град у којем су људи успели да очувају српски карактер и понос, и да будући да је спортски град, зна да је тимски рад кључ.

"Србија је постала магнет за ауто-индустрију. Свака пета инвестиција је у области мобилности. Намеравамо да уђемо у партнерства с локалним школама, као и локалним добављачима. Веома топло смо примљени овде у Чачку. Могу да вас уверим, овде смо да останемо. Радујем се зато што ћемо заједно писати историју", изјавио је Лазарини.

Привредно друштво "PWO SEE d.o.o." је у власништву немачке компаније PWO AG и бави се производњом делова и опреме за моторна возила. Групација послује у сектору металске индустрије и поседује погоне за производњу делова за аутомобилску индустрију у Немачкој и Чешкој. Главна тржишта пласирања производа су углавном земље Европске уније, Кине и Мексика.

Групација је у 2022. години остварила консолидовани приход од 27 милиона евра и запошљавала скоро 3.000 радника.

Како је наведено на сајту компаније, реализацијом инвестиционог пројекта који се односи на успостављање погона за развој и производњу делова, алата склопова и компонената за аутомобилску индустрију инвестираће 89 милиона евра и запослити око 550 нових радника у Крагујевцу и Чачку.

image