Србија и Балкан

Вучевић: Немогуће замислити да је Немачка спонзор резолуције о Сребреници, Румунија променила став

Успех за Србију би био ако би већина земаља у четвртак на Генералној скупштини Уједињених нација гласала против или била уздржана када се буде гласало о резолуцији о Сребреници, оценио је премијер Србије
Вучевић: Немогуће замислити да је Немачка спонзор резолуције о Сребреници, Румунија променила став© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Скандалозно је све оно што се дешава у вези са резолуцијом о Сребреници, од чињенице да је сама БиХ није усвојила, него је у питању једнострани акт једног амбасадора БиХ. Директно кршење онога што је дефинисано у БиХ. У Дејтонском споразуму је представљено како би требало да се доносе одлуке, три ентитета, три народа. Овде је све прескочено, све оно што је нормално да буде укључено је прескочено, изјавио је премијер Србије Милош Вучевић за ТВ Прва.

Каже да се враћамо у период када је све пропадало, уместо да причамо о будућности, инвестицијама, ауто-путевима.

"Немогуће је било коме објаснити у Србији да Немачка може да буде спонзор резолуције о Сребреници јер је та држава починила најстрашније злочине у ратовима. Нико то не може да прихвати и доживи рационално, да причамо о пријатељским односима, да ми имамо заједничку будућност. Највећи експерти за питање геноцида апсолутно кажу да то није геноцид. Спонзори резолуције би требало да схвате шта се десило у Крагујевцу или Краљеву", рекао је Вучевић.

Додаје да највећи експерти о питању геноцида кажу да то није случај у Сребреници, и да геноцид има тачну дефиницију, а то није Сребреница. "Сви Срби морају да разумеју да се тамо десио тежак злочин, али и Бошњаци морају да знају шта је за нас Јасеновац, Пребиловци, Јадовно...", поручио је.

Указује на следећи талас лицемерја, када кажу да се не ради о колективној одговорности.

"Чему онда потреба? Индивидуална одговорност се решава пред судовима, зато није разумљиво чему ово ако није политичка колективна кривица. Из ње добијате да је следећи корак укидање РС, што је деструкција БиХ. Неко се игра ватром на Западном Балкану и оно што је најавио Конаковић, тражиће се ратна одштета и ревизија историје. Велика опасност се надвила над нама", оценио је премијер Србије.

Оценио је да би Србија, каква је била пре 15 година, саму себе прогласила геноцидном, и да амандмани Црне Горе само бацају прашину у очи.

"Ми смо данас у могућности да контактирамо све земље у свету, да износимо аргументе, успели смо да ове који су за резолуцију намучимо да дођу до већине. За нас ће бити велики успех ако велики број држава буде против и уздржан. Они ће је свакако изгласати због геополитичких прилика у свету, али послаће им се политичка порука да људи не прихватају ту резолуцију. Ово је осетљиво питање за свет, због великог муслиманског света који постоји", каже он. 

Истакао је да постоје назнаке да Грчка и Румунија промене свој став о питању резолуције.

"Србима је тешко да разумеју да Грци гласају за ово. Србима је било мучно да гледају да Гркиња предлаже улазак Косова у СЕ. Кнежевић је рекао, замислите да дође Габон и каже да неће да гласа за резолуцију, а да Црна Гора гласа где је толико српског становништва," рекао је.

Истакао је да је важно да не поклекнемо, и да Србија није оспорила суверенитет било које државе у региону.

"Они покушавају да нам отму део територије, ово што ради Курти је тероризам. Како можете једног Србина да убедите да смо ми геноцидан народ кад смо протерани и поубијани у свим ратовима. Највише Срба протерано, сатирали су нас где год су стигли и ви кажете да смо ми геноцидан народ," рекао је Вучевић.

Успех за Србију 

Успех за Србију би био ако би већина земаља у четвртак на Генералној скупштини Уједињених нација гласала против или била уздржана када се буде гласало о резолуцији о Сребреници, оценио је Вучевић и истакао да би то и поред формалног усвајања резолуције значило да је већина света против те резолуције.

Он је оценио да ће усвајање резолуције имати консеквенце и по Србију, и по регион Западног Балкана, да је следећи корак укидање Републике Српске и ревизија Дејтонског споразума као и да се неко игра ватром на Западном Балакну.

image