Србија и Балкан

МУП одржао вежбу "Ада 2024": Руски хеликоптер засијао у пуном сјају (ВИДЕО)

Учинак Ка-32 јавност је имала прилике да види и током гашења пожара у Кинеском тржном центру на Новом Београду

На Ади Циганлији одржана је показна вежба припадника Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације под називом "Ада 2024".

У вежби је учествовао и показао шта може руски хеликоптер "Ка-32".

Србија поседује два таква хеликоптера капацитета од пет тона воде и могућношћу хоризонталног гашења, а његове перформансе јавност је имала прилике да види током гашења пожара пожара у Кинеском тржном центру на Новом Београду.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је овом приликом поручио да Србија мора да има јак систем заштите и спасавања, посебно у условима убрзаних климатских промена, због чега ће, како је истакао, држава наставити да улаже у Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Дачић је истакао да је веома поносан јер је, у оквиру МУП-а, основан Сектор за ванредне ситуације управо на његову иницијативу.

Нагласио је и да је Сектор за ванредне ситуација страховито напредовао од свог оснивања.

"Само у току ове године Сектор за ванредне ситуације имао је 15.755 интервенција, угасио више хиљада пожара и спасио 614 живота", навео је Дачић, преноси Танјуг.

Он је истакао да ће се, као министар унутрашњих послова, поред опремања Сектора за ванредне ситуације, залагати и за боље услове рада свих запослених у сектору.

"Потреба за бржим реаговањем неопходна је како би се грађани и њихова имовина сачували, а припадници Сектора за ванредне ситуације су увек први на лицу места и несебично ризикују своје животе да би сачували животе грађана", рекао је Дачић.

Он је као веома успешну оценио јавну показну вежбу припадника Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације под називом "Ада 2024", где је приказан заједнички рад ватрогасаца-спасилаца, припадника Хеликоптерске јединице, специјализованих јединица Цивилне заштите и добровољних ватрогасних јединица.

image