Србија и Балкан

"Тагешпигел" о Титу, Дину и шефу дипломатије БиХ: Какве везе има Конаковић са нарко-босовима

У тексту под насловом "Криминални картел хтео да се инфилтрира у државу: Босански министар спољних послова и нарко бос", описује се на који начин је функционисао један од највећих нарко картела на свету и какве су њихове везе са високопозиционираним припадницима БиХ полиције
"Тагешпигел" о Титу, Дину и шефу дипломатије БиХ: Какве везе има Конаковић са нарко-босовимаGetty © Photo by Pavlo Conchar/SOPA Images/LightRocket

Немачки лист "Тагешпигел" објавио је чланак у којем описује деловање картела "Тито и Дино", као и наводне везе министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића са организованом међународном криминалном групом.

У тексту под насловом "Криминални картел хтео да се инфилтрира у државу: Босански министар спољних послова и нарко бос", описује се на који начин је функционисао један од највећих нарко картела на свету и какве су њихове везе са високопозиционираним припадницима БиХ полиције, али и министром Конаковићем.

Наиме, специјалне јединице полиције БиХ недавно су у Сарајеву и другим деловима земље ухапсиле на десетине осумњичених под оперативним именом "Блек тај" због сумњи да су део нарко клана "Тито и Дино". Поред четворице полицајаца и шефа полиције БиХ, ухапшен је и Гордан Мемија - близак пријатељ министра иностраних послова Елмедина Конаковића, који је, према оптужбама "прао новац" за нарко-босове.

"Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић пре неколико дана био је видно узнемирен у атријуму свог министарства. Тврдио је да није имао никакве везе са нарко картелима. Затим је демонстративно подигао своју златно-браон кравату и повикао: 'Не можете ово да урадите са црном краватом!', алудирајући на полицијску акцију 'Блек тај'. Министар Конаковић је вероватно хтео да каже да он нема никакве везе са ухапшеним злочинцима", пише "Тагешпигел".

Криминална организација коју је предводио Един Гачанин, звани Тито, пише "Тагешпигел", наводно је радила на преузимању државе. Самог шефа картела полиција није ухватила јер је био у Дубаију, где је живи у стану вредном 30 милиона евра у Бурџ Калифи, највишој згради на свету.

Тврди се да Тито из БиХ годишње зарађује милијарде евра од продаје кокаина. Годинама су истражне агенције попут ФБИ, америчке Агенције за борбу против дрога (ДЕА) и европске полицијске агенције (Еуропол) радиле на разбијању нарко-картела. Према проценама стручњака, Тито од трговине кокаином, између осталог, зарађује годишње око 50 милијарди евра.

Да би опрао зараду од дроге, основао је глобалну мрежу компанија у које је улагао свој црни новац. За директоре ових предузећа постављао је пријатеље и познанике који су, на пример, прилично неприметно радили у извозно-увозној трговини воћем. Међутим, Тито је тајно користио робу за шверц дроге.

Често су се дешавале акције, попут 2017. године, када је један од Титових људи ухваћен у Перуу са 1,5 тона кокаина. Пакети су имали свој печат са словима 'БиХ', што је скраћеница за Босну и Херцеговину. Надлежни органи у Холандији процењују да се само до шверцерске мреже Едина Гачанина може ући у траг више од 20 тона заплењених опијата широм света.

Европол је разоткрио систем криминалне организације тако што је, између осталог, провалио у разговоре и СМС поруке картела. Они су шифровани користећи Скај апликацију.

Скај преписка пружа увид у велике амбиције Тита, који долази из сиромашног сарајевског предграђа. Очигледно је имао идеју да изнутра преузме босанску државу.

"Тито себе види као балканског Пабла Ескобара који би желео да се бави политиком. Хтео је да својим новцем купи странку и дође на власт", каже истраживачки новинар Авдо Авдић, који објављује серију текстова о картелу више од пет година, у интервјуу за "Тагешпигел".

"Титов телохранитељ имао је податке из пасоша министра спољних послова", пише "Тагешпигел".

"И чини се да је нарко-милијардер стигао прилично далеко са својим политичким ангажманом. Преписка Скај показује да је Тито већ успоставио блиске везе са разним високопозиционираним политичарима из странке Народ и правда. Управо са странком коју је својевремено основао садашњи министар спољних послова Конаковић уз обећање борбе против корупције у земљи", наводи се у немачком листу.

Осим тога, "у заплењеном мобилном телефону Титовог телохранитеља Ђениса Кадрића пронађени су подаци о пасошима Конаковића, његове супруге и ћерке. Авдић сумња да је министар спољних послова требало да посети Тита у Дубаију како би разговарали о даљој сарадњи. Конаковић то негира".

"Политичка корупција у Босни је системска", каже Бодо Вебер, стручњак за Балкан у берлинском Савету за политику демократизације, невладиној организацији која ради широм света на јачању демократских, либералних и уставних вредности.

"Након рата од 1992. до 1995, Босна је нефункционална држава којом доминирају етнонационалистичке елите. Оне остају на власти распирујући сукобе. То је систем у којем цвета организовани криминал", наставио је Вебер за немачки лист.

Нови скандал показује колико је корупција дубока. Како се сазнаје, Председништво БиХ је пре неколико месеци именовало турског бизнисмена Фатиха Кола за почасног конзула у Панами.

Ово је важно јер се каже да је Кол био један од Титових перача новца у Јужној Америци. Након открића, одмах је изгубио положај почасног конзула – како је успео да дође до тог места, и даље је мистерија.

"У сваком случају, шеф дипломатије Конаковић се јавно бори за свој углед. Недавно је гостовао у једној телевизијској емисији и још једном негирао све оптужбе. Овај пут је носио црвену кравату", наводи "Тагешпигел", алудирајући на кодно име акције хапшења "Блек тај" (црна кравата).

image