Србија и Балкан

Толико је докон: Курти за седам дана 47 пута поменуо рат

Премијер привремених приштинских институција у миру говори о рату
Толико је докон: Курти за седам дана 47 пута поменуо рат© Omer Messinger/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти толико је докон да је реч "рат" изговорио чак 47 пута у последњих седам дана, пребројао је потпредседник Демократске уније Косова Љутфи Хазири, критикујући Куртија што подстиче поларизацију у друштву.

Беспослена им је и читава влада, па је зато Курти и желео изборе.

"Створено је широко расположење за изборе, дискусија је подстакнута да се скрене пажња са Савета Европе. Куртијева влада је политички незапослена, ова влада нема посао. Технички, постоји само дневно планирање, данас за сутра. Куртијева политичка агенда је узалудна јер је влада затворила врата да би дала кисеоник развоју земље“, рекао је Хазири.

Због свега тога Курти стално и помиње ескалацију сукоба.

"За седам дана реч 'рат' поменута је 47 пута. То је последње оруђе политике. Курти у миру говори о рату, не само овде, већ и народима који имају традицију рата, као што су Британаци и Руси", додао је Хазири.

Курти је, иначе, недавно учествовао на Одбрамбеној конференцији у Лондону, где је рекао како је "ризик од новог рата реалан" и оптужио Србију да се наоружава "да тражи ескалацију у намери да оствари своје територијалне амбиције". Куртијеве наводе одбацило је Министарство одбране Србије, које је, с друге стране, оптужило Приштину за "спровођење етничког чишћења".

image