Србија и Балкан

За кога ће се гласати у недељу у Нишу? На листићу 11 опција

Највиши орган Ниша је Скупштина града
За кога ће се гласати у недељу у Нишу? На листићу 11 опција© Anadolu / Contributor

Након шест месеци, грађани највећег града на југу Србије 2. јуна поново ће изаћи на изборе.

Градска изборна комисија у Нишу прогласила је 11 изборних листи са кандидатима за 61 одборничко место у Скупштини града.

У Нишу је за ове изборе уписано 226.266 бирача.

Грађани Ниша ће гласати и за одборнике скупштина у пет градских општина – Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Крст и Нишка Бања.

Највиши орган Ниша је Скупштина града, бирачи гласају за једну од предложених листа кандидата за одборнике локалне скупштине, а о председницима општина одлучиваће изабрани одборници.

На појединим изборним листама су слабо познате политичке партије и слабо позната имена, а неке су оформљене непосредно пред прикупљање потписа, пише "Дојче веле".

На претходним изборима 2020. године, Ниш је први пут у историји добио градоначелницу.

Име градоначелнице Драгане Сотировске (СНС), бивше начелнице Нишавског округа, на изборној листи странке нема.

Неколико странака које су биле део опозиционе коалиције "Србија против насиља" на републичким изборима у децембру прошле године на изборе излазе на листи "Бирамо Ниш".

Странка слободе и правде, неће изаћи на изборе у овом граду.

Ко све учествује на изборима 2. јуна

1. "Александар Вучић – Ниш сутра"

На првом месту Збирне изборне листе кандидата за одборнике Скупштине града је листа коалиције око Српске напредне странке, коју чине Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије, Јединствена Србија, Српска радикална странка, Покрет социјалиста, Српска странка Заветници и СНС.

Први на листи и кандидат за градоначелника је Драгослав Павловић, који претходних година није био у градском и страначком врху СНС-а.

Павловић је бивши директор Јавно-комуналног предузећа "Медијана" и функционер нишке "Електродистрибуције".

2. "Бирамо Ниш"

Ову коалицију чине: Народни покрет Србије, Демократска странка, Зелено-леви фронт и Покрет слободних грађана.

Први на листи и кандидат за градоначелника је посланик и потпредседник НПС Ђорђе Станковић, чији је лидер Мирослав Алексић.

Станковић, мастер инжењер архитектуре, посланик је у Скупштини Србије од 2022. године и некадашњи је члан Демократске странке и Народне странке.

Они су веома активни у кампањи на друштвеним мрежама, а брендирали су и Заставин "југо" натписом "Промене крећу с југа".

3. "Уједињени – Нада за Ниш"

Овај коалициони савез чине Нова Демократска странка Србије, "Ниш – мој град", Народна странка, Социјалдемократска странка, Доста је било, Демократска унија Рома.

Носилац листе и кандидат за градоначелника је мастер економије Миодраг Станковић, запослен у ЈКП "Наисус" и градски одборник коалиције "Ниш, мој град", који је некада био функционер ДС и СДС.

4. Група грађана "Др Драган Милић"

Ова листа, на којој се налази 61 кандидат, први пут наступа на изборима. Међу онима који се налазе на њој више од пола је здравствених радника, а предводи је Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију у Нишу.

Шира јавност га је упознала крајем 2022. када је са тимом клинике самоиницијативно одлучио да ради и викендом, без надокнаде, како би се смањиле листе чекања пацијената за операције.

5. "Руска странка – Русија и Ниш у срцу! – Тихомир Перић"

Ову листу од тек осам имена предводи Тихомир Перић, некадашњи градски и општински посланик, који је 30 година био истакнути члан Српске радикалне странке.

Градска изборна комисија доделила јој је статус листе националне мањине.

Према последњем попису становништва из 2022. у Нишу живи 121 особа која се изјаснила да је руске националности.

6. "Бојан Аврамовић – Не дамо Ниш"

Носилац листе је Бојан Аврамовић, некадашњи члан владајуће Српске напредне странке, а следи га Владица Ђурановић, некадашњи директор Аеродрома у Нишу.

Покрет је учествовао на изборима 2020. године, када је освојио 2 одсто гласова.

7. "За наш Ниш – Петар Богичевић – Коалиција Снага"

Први од десет кандидата на овој листи је и носилац листе Петар Богичевић, пољопривредни техничар и председник Црногорске партије у Нишу.

8. "Др Саво Манојловић – И ја сам Ниш – Крени-промени"

Социолог Владимир Станимировић кандидат је за градоначелника, а први на листи за одборнике у градској Скупштини је професор нишког Правног факултета Михајло Цветковић.

Први на листи је професор Правног факултета Михајло Цветковић.

9. "Уједињени за село и град – Будимо на чисто"

Листу од 12 кандидата за одборничка места предводи професорка историје Данијела Петровић, чланица Зелене странке.

10. "Глас народа је снага народа"

Потпредседник партије Бунт – Права Србија Никола Остојић први је од 39 кандидата ове листе.

11. "Ниш Наш град – Бранислав Бане Јовановић – Ново лице Србије – Милош Парандиловић"

Први на листи је Бранислав Јовановић, одборник коалиције "Ниш мој град".

Некадашњи је извршни директор Дирекције за изградњу града, а 2012, био је кандидат градоначелника Уједињених региона Србије Млађана Динкића.

image