Србија и Балкан

Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу на дневном реду Скупштине Црне Горе крајем јуна

У предлогу пише да 22. април треба да буде званично признат као дан сећања на геноцид у Јасеновцу
Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу на дневном реду Скупштине Црне Горе крајем јуна© Stipe Majic/Anadolu Agency/

Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу биће на дневном реду црногорског парламента крајем јуна, јављају подгоричке "Вијести".

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је на данашњој седници колегијума парламента да ће Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу бити на дневном реду парламента крајем јуна, сазнају незванично "Вијести".

Скупштинска већина у Црној Гори предала је 17. маја парламенту Предлог резолуције о Јасеновцу.

Подгорички медији пренели су да су Предлог резолуције потписали сви посланици владајућих партија осим представника албанских партија у владајућој коалицији.

Они су то учинили неколико сати након састанка шефова посланичких клубова у згради парламента, на ком није било договора о предлогу лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића да текст резолуција одмах уђе у парламентарну процедуру, већ је било одлучено да премијер Милојко Спајић (Покрет Европа сад) и шеф Скупштине Андрија Мандић (Нова српска демократија) треба да се договоре о том питању. Међутим, предлог је, ипак, предат.

У предлогу резолуције о Јасеновцу пише да су у Јасеновцу, у периоду од 1941. до 1945. године, мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати и други народи. Наводи се да 22. април треба да буде званично признат као дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележавати сваке године.

"Скупштина осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма. Кроз усвајање ове резолуције, Скупштина се обавезује да активно доприноси очувању сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације", стоји у документу.

У њему се наводи и да се подстиче обележавање 22. априла као дана сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, и да ће Скупштина сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације.

"Скупштина охрабрује државне организације на свим нивоима, председника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући и невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обележавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сећању на жртве геноцида у Јасеновац", наведено си у предлогу Резолуције.

Захтев да се поднесе предлог резолуције испоставио је прошле седмице Милан Кнежевић, поручујући да то треба да учини Спајић.

image