Србија и Балкан

"Веома тежак разговор": Вучић са шефом спољнополитичког одбора Бундестага

Први састанак председника Србије са једним немачким званичником после резолуције о Сребреници у УН
"Веома тежак разговор": Вучић са шефом спољнополитичког одбора Бундестага© Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Републике Србије Александар Вучић се састао са председником Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаелом Ротом.

"Веома отворен и тежак разговор са Михаелом Ротом", написао је Вучић на Инстаграму.

После састанка са председником Србије, Рот се огласио на Иксу, написавши да је у оквиру посете Београду, имао састанке и са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић, лидерима опозиције, ЛГБТ активистима, студентима и активистима невладиног сектора, цивилног друштва и медија.

Михаел Рот се јуче током разговара са премијером Црне Горе Милојком Спајићем захвалио Црној Гори на подршци резолуцији о Сребреници у УН и дао пуну подршку "европском путу Црне Горе". 

Рот, којег је због честих иступа у вези са Србијом и регионом "Политика" окарактерисала као "неуморног критичара Београда из Бундестага", након разговора са Спајићем је рекао да "Александар Вучић уништава европску будућност Србије", пренела је "Побједа".

За разлику од гласања Црне Горе у УН, усвајање Закона о "страном утицају" у Грузији се није допало Роту, па је недавно посетио Тбилиси да опомене тамошње власти да ће "такво понашање имати последице".

Протести против закона у грузијској престоници се одржавају се од средине априла, а Рот се у Тбилисију састао са студентима универзитета и запитао да ли ће Грузија имати светлу будућност "без младих људи који протестују, али са православном црквом, која подржава власт".

image