Србија и Балкан

Божић против Рота: Шта је радила прозападна опозиција у Бундестагу

Посланица напредњака оптужила је представнике Србије против насиља да их не занимају ОДИХР препоруке, већ да у Берлину затиру интегритет Србије
Божић против Рота: Шта је радила прозападна опозиција у Бундестагу© Adam Berry/Getty Images

Док бледи "љубавна прича" између коалиције Србија против насиља и америчког амбасадора Кристофера Хила, друга се истовремено пише у Бундестагу, где је део ове политичке групе данас имао, по свему судећи срдачан и плодоносан састанак са председником одбора за европске послове немачког парламента Михаелом Ротом.

Павле Грбовић, Радомир Лазовић и Борко Стефановић нису, наиме, присуствовали скупштинском колегијуму на коме је требало са представницима власти постићи договор о изборним условима, већ су се радије Немцу у Берлину жалили на то да њихови услови нису испуњени и како је Србија у политичкој кризи.

Док су, њихове колеге у Београду, гарантовано у жељи да ту кризу реше, напустили састанак са председницом Скупштине Аном Брнабић.

"Срели се да усагласе стратегију којом ће наставити да промовишу тзв. независно Косово, тезу да су Срби починили геноцид у Сребреници и начин за укидање Републике Српске! Или краће, како да сломе кичму српском народу и затру нашу самосталност, идентитет и интегритет! ОДИХР препоруке?", прокоментарисала је "берлинско друштво" на Иксу посланица СНС-а Сандра Божић.

Она је оценила да то што је опозиција данас напустила састанак с председницом Скупштине, као и "постављање бесмислених ултиматума" говори о томе "колико их је баш брига".

"То говори да су препоруке само средство манипулације и политичка позорница за наставак покушаја подривања стабилности и мира у нашој земљи!", навела је Божић, ретвитујући иначе објаву Михаела Рота, у којој Лазовићу, Грбовићу и Стефановићу захваљује за "снажну посвећеност демократији и владавини права у Србији" и назива их "драгим пријатељима".

Рот, иначе у јавним наступима познат као лобиста за интересе Албанаца на Косову, али и као жустри критичар Београда, овога пута, међутим, тврди да му је на уму само бољитак за Србију.

"Поштована госпођо Божић, Србија није жртва демократске опозиције, није жртва ЕУ или Немачке. Србија је жртва Вучићевог режима који манипулише изборима и крши демократију", одговорио је Рот Божићки, и то на српском језику.

Рот, међутим, није објаснио какав допринос демократији дају све чешћи састанци немачких посланика и српских прозападних опозиционара у Бундестагу, као ни, какву би вајду Србија могла да има од оваквог очигледног мешања у њене унутрашње послове.

Недавно је Ротово понашање коментарисала и садашња председница Скупштине Ана Брнабић, наводећи како, док Рот поручује Београду да хитно послуша ОДИХР и препоруке хитно спроведе, Берлин то исто не ради када ОДИХР пошаље препоруке Немачкој.

"То је минимум минимума које једна суверена независна држава треба да тражи. Жао ми је што постоје људи у Србији који мисле да је њихова земља другог реда", појаснила је она.

image
VV inauguration
banner